ßßß
Składniki:1/2 szklanki migdałów1/2 szklanki orzechów laskowych lub włoskich1/2 szklanki słonecznika1/2 szklanki pestek z dyni1 szklanka płatków owsianych (nie błyskawiczne)1 łyżeczka soli1/2 szklanki jasnego siemienia lnianego3 łyżki zmielonego siemienia lnianego4 łyżki zmielonych płatków owsianych2 łyżki syropu klonowego lub jedna łyżka miodu1/2 szklanki gorącej wody1/4 szklanki oleju1/3 – 1/2 szklanki mleka roślinnego lub wodyWykonanie:Orzechy zamoczyłam na noc w wodzie, są one bowiem wiele smaczniejsze i do tego wspaniale się kroją po upieczeniu.Najpierw mieszamy suche składniki.Wodę (woda ma być gorąca) olej, sól i syrop (lub miód) miksujemy w blenderze (powstaje mleczko, zobacz zdjęcie).Łączymy wszystko delikatnie mieszając.Odstawiamy na 5 min.Wykładamy do 2 małych keksówek (wysmarowanych olejem i posypanych pestkami słonecznika), posypujemy na wierzchu słonecznikiem i pieczemy w temp 365F (185 C) przez 1 godz. i 15 min. Po upieczeniu wyciągam z foremek i po lekkim przestudzeniu jest gotowy do spożycia. Odwracam („do góry nogami”) i kroję ostrym nożem.Chlebek jest bardzo odżywczy i smaczny. Idealnie smakuje z dżemem lub innymi pastami czy pasztetami.Kroić najlepiej od spodu.

