Wykonanie
Najprostszy
budyń, bez gotownia, nie zawiera ani
krowiego mleka, ani barwników.Mieszamy składniki i zostawimy na 20 min, po tym czasie jest już gotowy do zjedzenia. Możemy zostawić go na noc w lodówce i rano zjeść pyszne śniadanie. Super odżywcze nasiona
szałwi (chia seeds – więcej na temat nasion w następnym
poście) sprawiają, że takie desery możemy spożywać jak najczęściej. Zdecydowanie jednak nie polecam małym dzieciom zbyt dużych ilości, bo z powodu zbyt dużej ilości błonnika, którego w
szałwi jest pod dostakiem, mogą
mieć zbyt częste spacery do miejsca gdzie król chodzi piechotą…
Składniki:1 1/4 szklanki
mleka migdałowego lub
kokosowego (można też użyć
mleko sojowe lub konopne (hemp))1/4 szklanki szklanki nasion
szałwi hiszpańskiej (chia seeds)2 łyżki
miodu lub
syropu z agawy, do smaku (możemy użyć również rozdrobnione
banany)2 łyżki karobu (substytut
kakao – mączka
chlebka świętojańskiego)szczypta
solisezonowe
owoce (opcjonalnie)Wykonanie:Wszystkie składniki mieszamy razem i odstawiamy na ok 20 min.
Budyń jest gotowy do spożycia w tej postaci, można go też zmiksować w blenderze.Miksowanie nasion chia nie jest konieczne, gdyż w czasie moczenia stają się miękkie tworząc
galaretkę, przez co jesteśmy w stanie wykorzystać wszystkie składniki odżywcze w nich zawarte.Kiedy chcemy zrobić większą ilość budyniu, wówczas na 3 szklanki
mleka używamy ok. 3/4-1 szkalnki nasion chia.
Budyń możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni w zamkniętym pojemniku.