Wykonanie
Lubicie słodycze? My lubimy ;) Z resztą kto ich nie lubi, chyba nie znam takiej osoby;)Dzisiaj przyszła
pora na coś słodkiego a przy okazji bardzo zdrowego. Mój dzisiejszy smakołyk zawiera nie tylko
owoce ale również bogatą w składniki odżywcze
kaszę jaglaną.
Kasza ma dużo dobrze przyswajalnego
białka a także odznacza się dużą zawartością witamin B1, B2, B6, oraz żelaza i miedzi. Idealne jako przekąska czy też słodki podwieczorek. Inspiracja: wycinek z gazety z moimi modyfikacjami. Serdecznie polecam;)
Składniki300 gramów
kaszy jaglanej4 szklanki
mleka szklanki
mleka4 łyżki prawdziwego
miodu2 szczypty
soliszklanka
kokosu3
banany pokrojone w kostkęWykonanie:
Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem na gęstym sitku, mocno odciskamy
wodę. Następnie
kaszę przekładamy do garnka i dodajemy
mleko,
sól,
kokos oraz
miód. Całość gotujemy na małym ogniu do czasu, aż
kasza stanie się miękka i pochłonie cały płyn. Odstawiamy do ostygnięcia. W
między czasie
banany kroimy w drobną kostkę, dodajemy je do wystudzonej masy, dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Następnie z masy formujemy małe placuszki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Placuszki pieczemy przez około 30 minut (co jakiś czas przewracając je) w temperaturze 170 stopni. Podajemy polane
syropem klonowym, golden
syropem bądź
miodem.Smacznego ;)