Wykonanie
pudding jaglany z kandyzowanym
kokosem, kandyzowanym
bananem, kaktusem i
nektarynkąmillet
pudding with candiec coconut, candied
banana, cactus and nectarine
Te kandyzowane
owoce to skutek wczorajszego buszowania po stosiku z
bakaliami świata. Nie mogłam nie ulec. ;)Kandyzowany
kokos, kaktus, suszony
banan, a przysięgam, że jeszcze wczoraj pamiętałam, czym były te
pomarańczowe owoce... Teraz pozostaje mi to nazwać dyplomatycznie jakimś kaktusem, bo nie przypominają smakiem niczego, co znam.Uprażona, zmiksowana
kasza jaglana smakuje wspaniale w tej formie i
mogę śmiało zachęcić Was do wypróbowania tego przepisu. Nie zawiedziecie się, zwłaszcza jeśli lubicie budynie i
puddingi.
/1 porcja/- 4 łyżki
kaszy jaglanej- 1 i 1/4 szklanka
mleka + 3 łyżki- 1
jajko- 1 łyżeczka
miodu- szczypta
soli-
laska waniliiKaszę prażymy na ceramicznej patelni, a następnie mielimy na puch w blenderze. Mieszamy go w szklance z 1/4 szklanki
mleka. W garnku zagotowujemy 1 szklankę
mleka, następnie dodajemy
kaszę jaglaną, ziarna z 1/3
laski wanilii i
miód. Gotujemy na małym ogniu ok. minut, co jakiś czas mieszając. Oddzielamy
żółtko od
białka.
Żółtko mieszamy z kilkoma łyżkami
mleka i pod koniec gotowania dodajemy do
kaszy, dokładnie łącząc składniki.
Białko ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z lekko ostudzoną
kaszą.