ßßß Cookit - przepis na Budyń jaglany - najzdrowszy!

Budyń jaglany - najzdrowszy!

nazwa

Wykonanie

pudding jaglany z kandyzowanym kokosem, kandyzowanym bananem, kaktusem i nektarynką
millet pudding with candiec coconut, candied banana, cactus and nectarine
Te kandyzowane owoce to skutek wczorajszego buszowania po stosiku z bakaliami świata. Nie mogłam nie ulec. ;)
Kandyzowany kokos, kaktus, suszony banan, a przysięgam, że jeszcze wczoraj pamiętałam, czym były te pomarańczowe owoce... Teraz pozostaje mi to nazwać dyplomatycznie jakimś kaktusem, bo nie przypominają smakiem niczego, co znam.
Uprażona, zmiksowana kasza jaglana smakuje wspaniale w tej formie i mogę śmiało zachęcić Was do wypróbowania tego przepisu. Nie zawiedziecie się, zwłaszcza jeśli lubicie budynie i puddingi.
/1 porcja/
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 1 i 1/4 szklanka mleka + 3 łyżki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli
- laska wanilii
Kaszę prażymy na ceramicznej patelni, a następnie mielimy na puch w blenderze. Mieszamy go w szklance z 1/4 szklanki mleka. W garnku zagotowujemy 1 szklankę mleka, następnie dodajemy kaszę jaglaną, ziarna z 1/3 laski wanilii i miód. Gotujemy na małym ogniu ok. minut, co jakiś czas mieszając. Oddzielamy żółtko od białka. Żółtko mieszamy z kilkoma łyżkami mleka i pod koniec gotowania dodajemy do kaszy, dokładnie łącząc składniki. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z lekko ostudzoną kaszą.
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2013/08/408-monday-najzdrowszy-budyn.html