Wykonanie
Dzisiaj możecie się zapoznać z dwoma budyniami „czekoladowymi”, które są proste w wykonaniu, nie zawierają
mleka oraz barwników i są dobrym źródłem wapnia, kwasów tłuszczowych omega 3, żelaza, potasu i błonnika.Składniki:1 dojrzałe
awokadobanan,
miód albo
syrob z agawysok z cytryny do smakuszczypta
solikarob (substytut
kakao)Miksujemy wszystkie składniki w blenderze i dosładzamy do smaku
miodem,
bananem lub
syropem z agawy. Gotowe do spożycia po zmiksowaniu.
Foto M. Bojko
Budyń z nasion chiaPrzepis na ten
budyń otrzymalam od mojej koleżnaki Agniezki F., która od wielu lat jest promotorką zdrowego odżywiania.
Składniki:1 szklanka
mleka migdałowego (można też użyć
mleko kokosowe,
sojowe lub konopne (hemp)3-4 łyżki nasion chia
miód lub
syrop z agawyKarob (substytut
kakao)Wszystkie składniki mieszamy razem i odstawiamy na ok 20 min.
Budyń jest gotowy do spożycia w tej postaci, można go też zmiksować w blenderze.Miksowanie nasion chia nie jest konieczne, bo w czasie moczenia stają się miękkie tworząc
galaretkę, przez co jesteśmy w stanie wykorzystać wszystkie składniki odżywcze w nich zawarte.Kiedy chcemy zrobić większą ilość budyniu wówczas na 3 szklanki
mleka używamy ok. 3/4 do 1 szkalnki nasion chia. Możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni w zamkniętym pojemniku.