Wykonanie
Awocado i deser?! Takiego połączenia nie spodziewaliście się, prawda? Czy wiedzieliście, że
avocado jest
owocem, ma bliżej nieokreślony smak, więc można go robić i na słodko, i na słono. Zawiera więcej potasu niż
banan, jest też dobrym źródłem omega 3, wit B6, wapnia… Odważnych zapraszam do spróbowaniaSkładniki:Krem z
avocado2 dojrzałe średniej wielkości
avocado ( nie za miękkie)1 łyżka
miodu1,5
bananaSok z cytryny do smakuSzczypta
soli do smakuWszystko miksujemy w blenderze.Do kremu po zmiksowaniu można dodać
maliny albo drobno pokrojone
truskawki.Ciasto1 szklanka zmielonych
migdałów1 łyżka
miodu1 łyżka zmielonych
daktyli1 szklanka
wiórków kokosowych(można je zastąpić także zmielonymi
migdałami)1 łyżka karobu (carob – substytut
kakao)*1 łyżka
soku z cytrynyszczypta
soli1. Wszystkie składniki na ciasto dobrze mieszamy w malakserze. Następnie wykładamy cienką warstwę ciasta do wcześniej wysmarowanych
olejem foremek na mini babeczki. Dajemy na 30-40 min do zamrażalnika. Jeżeli ciasto się nie klei to należy dodać więcej
daktyli.2. Wyjmujemy ciasto z foremek, dajemy krem z
avocado do babeczek i dekorujemy
owocami, np.
malinami lub
truskawkami.
Wychodzi ok. 16 mini babeczek.
Blaszka z wyłożonym
ciastem.
* karob- ang.carob, mączka
chleba świętojańskiego, można go używać zamiast
kakao, nie zawiera szkodliwej teobrominy, ma mniej tłuszczu niż
kakao.