ßßß Cookit - przepis na BABECZKI Z AWOCADO…na słodko i bez pieczenia

BABECZKI Z AWOCADO…na słodko i bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Awocado i deser?! Takiego połączenia nie spodziewaliście się, prawda? Czy wiedzieliście, że avocado jest owocem, ma bliżej nieokreślony smak, więc można go robić i na słodko, i na słono. Zawiera więcej potasu niż banan, jest też dobrym źródłem omega 3, wit B6, wapnia… Odważnych zapraszam do spróbowania
Składniki:
Krem z avocado
2 dojrzałe średniej wielkości avocado ( nie za miękkie)
1 łyżka miodu
1,5 banana
Sok z cytryny do smaku
Szczypta soli do smaku
Wszystko miksujemy w blenderze.
Do kremu po zmiksowaniu można dodać maliny albo drobno pokrojone truskawki.
Ciasto
1 szklanka zmielonych migdałów
1 łyżka miodu
1 łyżka zmielonych daktyli
1 szklanka wiórków kokosowych(można je zastąpić także zmielonymi migdałami)
1 łyżka karobu (carob – substytut kakao)*
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
1. Wszystkie składniki na ciasto dobrze mieszamy w malakserze. Następnie wykładamy cienką warstwę ciasta do wcześniej wysmarowanych olejem foremek na mini babeczki. Dajemy na 30-40 min do zamrażalnika. Jeżeli ciasto się nie klei to należy dodać więcej daktyli.
2. Wyjmujemy ciasto z foremek, dajemy krem z avocado do babeczek i dekorujemy owocami, np. malinami lub truskawkami.
Wychodzi ok. 16 mini babeczek.
Blaszka z wyłożonym ciastem.
* karob- ang.carob, mączka chleba świętojańskiego, można go używać zamiast kakao, nie zawiera szkodliwej teobrominy, ma mniej tłuszczu niż kakao.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/babeczki-z-avocado-na-slodko-i-bez-pieczenia-2