Wykonanie
Ostatnio zrobiło się bardzo głośno na temat nasion chia. Można się nawet pokusić o stwierdzenie, że dzisiaj chia są trendy. Czy warto wydać dość pokaźną
sumę, by zaopatrzyć się w te małe ziarenka? Czy rzeczywiście są one "złotem Inków"?Zacznijmy od tego, że chia nie są kolejnym wymysłem ludzi, którzy starają się zdrowo jeść, o co jestem wciąż osądzana. Te niepozorne ziarenka skupiają w sobie magiczną moc, oczywiście nie mam tu namyśli tej czarodziejskiej, wprost z Hogwartu. Po pierwsze, nasiona chia zawierają optymalną proporcję kwasów Omega 3 (30%) i 6 (40%), a także długołańcuchowe nienasycone trójglicerydy, które zmniejszają poziom cholesterolu. Chia to również bogate źródło wapnia, błonnika (25%), witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Charakteryzują się wysoką zawartością
białka (ok. 20 %), co jest niezwykle istotne dla wegan. Są polecane dla diabetyków, bowiem spowalniają absorpcję
cukrów i pomagają regulować poziom
cukru we
krwi. Dodatkowo, wspomagają nawilżenie organizmu, ponieważ są w stanie zatrzymywać dziesięciokrotność swojej wagi, dlatego idealnie uzupełniają dietę sportowców.*Oczywiście, to tylko część właściwości chia. Mam jednak nadzieję, że tą garstką informacji namówiłam Cię do zaopatrzenia się w ten cudowny produkt lub chociaż do głębszego zainteresowania się nim. Ja sama "chodziłam wokół" chia ponad rok, nie wiedząc, jak
mogę wykorzystać je w kuchni. Oczywiście, sposobów jest tysiące, tylko trzeba otworzyć umysł. Dzisiaj proponuję efekt mojego ostatniego kulinarnego eksperymentu - wegańskie bezglutenowe ptasie mleczko z nasionami chia, z którego jestem niezwykle dumna. Przepis jest czasochłonny, ale efekt smakowy (a także zdrowotny) zrekompensuje wszystko.
(tortownica o śred. ok. 23 cm)spód :- 1 i 1/2 szklanki blanszowanych
migdałów - podprażonych na suchej patelni- 3/4 szklanki
suszonych moreli - namoczonych przez 30 min w gorącej wodzie i dokładnie odsączonych- szczypta
soli- 1 łyżka karobu w proszku (można użyć dobrej jakości
kakao)Zaczynam od przygotowania
spodu.
Migdały wraz
solą miksuję. Dodaję odsączone z
wody morele i karob. Całość blenduję na gładką masę.Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruję lekko
olejem. Palcami wyklejam masą dno tortownicy. Gotowy spód wkładam do lodówki.ptasie mleczko:- 2 puszki
mleczka kokosowego- 500 ml
mleka roślinnego (u mnie owsiane)- 8 łyżek nasion chia- 5-6 łyżek
miodu (w wersji wegańskiej
syrop z agawy) - w zależności czy lubisz mniej czy bardziej słodkie ciasta- 2 łyżki pasty waniliowej- szczypta
soli- 2-3 łyżki
soku z cytryny- 2 i 1/2 łyżeczki agaruWszystkie składniki, oprócz agaru, umieszczam w garnku. Całość dokładnie mieszam trzepaczką i pozostawiam na ok. 1 h.Masę podgrzewam na małym ogniu. Gdy masa się zagotuję, dodaję agar i bardzo dokładnie mieszam. Całość gotuję jeszcze ok. 10 min.Zdejmuję garnek z ognia i pozostawiam na chwilę do przestygnięcia.Ciepłą masę przelewam do tortownicy wyłożonej
migdałowo-
morelowym spodem. Całość przykrywam folią aluminiową i wstawiam do lodówki na ok. 3 h, najlepiej na całą noc.
jagodowo-
borówkowy top- 300 g świeżych
jagód- garść
borówek- 60 g
ksylitolu- 1 łyżka
soku z cytryny- 1 płaska łyżeczka agaru
Jagody wsypuję do rondelka, dodaję
ksylitol i
sok z cytryny. Całość gotuję pod przykryciem na małym ogniu ok. 2-3 min, aż
jagody puszczą sok.Za pomocą cedzaka wyjmuję
jagody i przekładam je do miseczki. Do soku dodaję agar. Całość dokładnie mieszam i gotuję jeszcze 10 min.Zdejmuję sok z agarem z gazu, dodaję do niego
jagody i dokładnie mieszam.Gotowy mus
jagodowy wylewam na gotowy spód z chia. Całość posypuję świeżymi
borówkami.Smacznego!
*informacje na temat nasion chia zaczerpnęłam stądJeśli przepis Cię zaintrygował i lubisz chia koniecznie spróbuj:
kokosowy pudding z chiaptasie mleczko z chia