ßßß Cookit - przepis na Wegańskie bezglutenowe ptasie mleczko z nasionami chia

Wegańskie bezglutenowe ptasie mleczko z nasionami chia

nazwa

Wykonanie

Ostatnio zrobiło się bardzo głośno na temat nasion chia. Można się nawet pokusić o stwierdzenie, że dzisiaj chia są trendy. Czy warto wydać dość pokaźną sumę, by zaopatrzyć się w te małe ziarenka? Czy rzeczywiście są one "złotem Inków"?
Zacznijmy od tego, że chia nie są kolejnym wymysłem ludzi, którzy starają się zdrowo jeść, o co jestem wciąż osądzana. Te niepozorne ziarenka skupiają w sobie magiczną moc, oczywiście nie mam tu namyśli tej czarodziejskiej, wprost z Hogwartu. Po pierwsze, nasiona chia zawierają optymalną proporcję kwasów Omega 3 (30%) i 6 (40%), a także długołańcuchowe nienasycone trójglicerydy, które zmniejszają poziom cholesterolu. Chia to również bogate źródło wapnia, błonnika (25%), witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Charakteryzują się wysoką zawartością białka (ok. 20 %), co jest niezwykle istotne dla wegan. Są polecane dla diabetyków, bowiem spowalniają absorpcję cukrów i pomagają regulować poziom cukru we krwi. Dodatkowo, wspomagają nawilżenie organizmu, ponieważ są w stanie zatrzymywać dziesięciokrotność swojej wagi, dlatego idealnie uzupełniają dietę sportowców.*
Oczywiście, to tylko część właściwości chia. Mam jednak nadzieję, że tą garstką informacji namówiłam Cię do zaopatrzenia się w ten cudowny produkt lub chociaż do głębszego zainteresowania się nim. Ja sama "chodziłam wokół" chia ponad rok, nie wiedząc, jak mogę wykorzystać je w kuchni. Oczywiście, sposobów jest tysiące, tylko trzeba otworzyć umysł. Dzisiaj proponuję efekt mojego ostatniego kulinarnego eksperymentu - wegańskie bezglutenowe ptasie mleczko z nasionami chia, z którego jestem niezwykle dumna. Przepis jest czasochłonny, ale efekt smakowy (a także zdrowotny) zrekompensuje wszystko.
(tortownica o śred. ok. 23 cm)
spód :
- 1 i 1/2 szklanki blanszowanych migdałów - podprażonych na suchej patelni
- 3/4 szklanki suszonych moreli - namoczonych przez 30 min w gorącej wodzie i dokładnie odsączonych
- szczypta soli
- 1 łyżka karobu w proszku (można użyć dobrej jakości kakao)
Zaczynam od przygotowania spodu. Migdały wraz solą miksuję. Dodaję odsączone z wody morele i karob. Całość blenduję na gładką masę.
Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruję lekko olejem. Palcami wyklejam masą dno tortownicy. Gotowy spód wkładam do lodówki.
ptasie mleczko:
- 2 puszki mleczka kokosowego
- 500 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane)
- 8 łyżek nasion chia
- 5-6 łyżek miodu (w wersji wegańskiej syrop z agawy) - w zależności czy lubisz mniej czy bardziej słodkie ciasta
- 2 łyżki pasty waniliowej
- szczypta soli
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 2 i 1/2 łyżeczki agaru
Wszystkie składniki, oprócz agaru, umieszczam w garnku. Całość dokładnie mieszam trzepaczką i pozostawiam na ok. 1 h.
Masę podgrzewam na małym ogniu. Gdy masa się zagotuję, dodaję agar i bardzo dokładnie mieszam. Całość gotuję jeszcze ok. 10 min.
Zdejmuję garnek z ognia i pozostawiam na chwilę do przestygnięcia.
Ciepłą masę przelewam do tortownicy wyłożonej migdałowo-morelowym spodem. Całość przykrywam folią aluminiową i wstawiam do lodówki na ok. 3 h, najlepiej na całą noc.
jagodowo-borówkowy top
- 300 g świeżych jagód
- garść borówek
- 60 g ksylitolu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka agaru
Jagody wsypuję do rondelka, dodaję ksylitol i sok z cytryny. Całość gotuję pod przykryciem na małym ogniu ok. 2-3 min, aż jagody puszczą sok.
Za pomocą cedzaka wyjmuję jagody i przekładam je do miseczki. Do soku dodaję agar. Całość dokładnie mieszam i gotuję jeszcze 10 min.
Zdejmuję sok z agarem z gazu, dodaję do niego jagody i dokładnie mieszam.
Gotowy mus jagodowy wylewam na gotowy spód z chia. Całość posypuję świeżymi borówkami.
Smacznego!
*informacje na temat nasion chia zaczerpnęłam stąd
Jeśli przepis Cię zaintrygował i lubisz chia koniecznie spróbuj:
kokosowy pudding z chia
ptasie mleczko z chia
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/08/weganskie-bezglutenowe-ptasie-mleczko-z.html