ßßß
Składniki:1/3 szklanki nasion szałwii hiszpańskiej (chia)400 ml mleka migdałowegołyżka miodu3 bananyPrzygotowanie:Mieszamy miód z mlekiem migdałowym, aż się rozpuści. Wsypujemy nasiona chia, mieszamy, żeby się nie skleiły w jedną grudkę. Rozlewamy miksturę do trzech miseczek i zostawiamy w lodówce na minimum godzinę. Może zostać nawet ta noc.Przed podaniem wkrajamy banana i gotowe :)Można zjeść jako deser, śniadanie, podwieczorek lub kolację :)Zamiast bananów można użyć jabłek, gruszek, jagód, kakao i cynamonu - cokolwiek przyjdzie nam do głów!Można też zastąpić mleko migdałowe sojowym lub każdym innym roślinnym, a także krowim, czy kozim - wszystko zależy od nas i naszego widzi mi się ;)Nasiona chia są bardzo bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz przeciwutleniacze.Podobno Aztekowie tak bardzo je sobie cenili, że opłacali nimi podatki ;)
Smacznego! :)