Wykonanie
Nie wiem do końca, czy można ten deser nazwać
budyniem, ale konsystencją najbardziej go przypomina, więc niech tak zostanie :) Tak proste, że chyba prościej się nie da!
Składniki:1/3 szklanki nasion
szałwii hiszpańskiej (chia)400 ml
mleka migdałowegołyżka
miodu3
bananyPrzygotowanie:Mieszamy
miód z
mlekiem migdałowym, aż się rozpuści. Wsypujemy nasiona chia, mieszamy, żeby się nie skleiły w jedną grudkę. Rozlewamy miksturę do
trzech miseczek i zostawiamy w lodówce na minimum godzinę. Może zostać nawet ta noc.Przed podaniem wkrajamy
banana i gotowe :)Można zjeść jako deser, śniadanie, podwieczorek lub kolację :)Zamiast
bananów można użyć
jabłek,
gruszek,
jagód,
kakao i
cynamonu - cokolwiek przyjdzie nam do głów!Można też zastąpić
mleko migdałowe sojowym lub każdym innym roślinnym, a także krowim, czy kozim - wszystko zależy od nas i naszego widzi mi się ;)Nasiona chia są bardzo bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz przeciwutleniacze.Podobno Aztekowie tak bardzo je sobie cenili, że opłacali nimi podatki ;)
Smacznego! :)