ßßß Cookit - przepis na Bydyń chia

Bydyń chia

nazwa

Wykonanie

Nie wiem do końca, czy można ten deser nazwać budyniem, ale konsystencją najbardziej go przypomina, więc niech tak zostanie :) Tak proste, że chyba prościej się nie da!
Składniki:
1/3 szklanki nasion szałwii hiszpańskiej (chia)
400 ml mleka migdałowego
łyżka miodu
3 banany
Przygotowanie:
Mieszamy miód z mlekiem migdałowym, aż się rozpuści. Wsypujemy nasiona chia, mieszamy, żeby się nie skleiły w jedną grudkę. Rozlewamy miksturę do trzech miseczek i zostawiamy w lodówce na minimum godzinę. Może zostać nawet ta noc.
Przed podaniem wkrajamy banana i gotowe :)
Można zjeść jako deser, śniadanie, podwieczorek lub kolację :)
Zamiast bananów można użyć jabłek, gruszek, jagód, kakao i cynamonu - cokolwiek przyjdzie nam do głów!
Można też zastąpić mleko migdałowe sojowym lub każdym innym roślinnym, a także krowim, czy kozim - wszystko zależy od nas i naszego widzi mi się ;)
Nasiona chia są bardzo bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz przeciwutleniacze.
Podobno Aztekowie tak bardzo je sobie cenili, że opłacali nimi podatki ;)
Smacznego! :)
Źródło:http://dobrejedzonka.blogspot.com/2013/11/bydyn-chia.html