Wykonanie
Koktajl bananowo czekoladowy to chyba jeden z najprostszych koktajli do przyrządzenia. Akurat
banany są w tym względzie dość wdzięcznymi owocami, bo nie trzeba się bawić w szypułkowanie owoców, wystarczy zdjąć skórkę.CiekawostkaSkładniki1–2
banany,1 czubata łyżeczka
kakao,1 czubata łyżka stołowa
miodu lub
cukru trzcinowego,szczypta
soli,2 szklanki
mleka.
Banany obieramy ze skórki, kroimy na kilka części i wrzucamy do malaksera, dodajemy
kakao,
miód, odrobinę
soli, schłodzone
mleko i miksujemy na jednorodną pulpę. Koktajl bananowo czekoladowy ma tendencję do “łapania powietrza” podczas miksowania, więc jeśli przesadzimy, wyjdzie nam pianka, która trochę łaskocze podniebienie — nie każdy może to lubić. Podajemy w ozdobnych szklankach udekorowanych
cukrem.
Napój możemy też przyozdobić cynamonem i kawałeczkiem
banana.

Smacznego!

Koktajl bananowo — czekoladowyKoktajl bananowo — czekoladowy stanowi smaczne źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów prostych.Składniki:
banany — 1–2 szt.
kakao — 1 czubata łyżeczka
miód pszczeli lub
cukier trzcinowy — 1 czubata łyżkaszczypta
soli2 szklanki
mleka