Wykonanie
Gołąbki to jedna z potraw uwielbiana przeze mnie w dzieciństwie. Kiedy jednak zostałam wegetarianką trudno było mi je zrobić aby były tak pyszne, jak mojej mamy nie wegetarianki. W końcu jednak udało i od 10 lat robię ten przepis. Te gołąbki mają niestety jedną wadę, kiedzy zaczynam je jeść to trudno mi skończyć. Po prostu niemiłosiernie się nimi obżeram.Składniki:2 szklnaki
ryżu brązowego0,5 kg
pieczarek1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1
czerwona papryka1 szklanka drobnej proteiny sojowej suchej, lub
kiełbaski sojowe1 duża główka
kapusty włoskiej1 opakowanie
sosu pomidorowego „Marinera” lub innego
Przyprawy :
sól,
pieprz ziołowy,
pieprz cayenne,
cebula w proszku,
przyprawa warzywanaRyż gotujemy w 4 szklankach
wywaru z warzyw.Proteinę
sojową zalewamy gorącą
wodą z
przyprawami i gotujemy ok. 10 min
Wodę odlewamy.
Cebulę,
czosnek i
paprykę kroimy w dorobną kostkę i smażymy na
oleju ok. 8 min następnie dodajemy umyte i starte na tarce o dużych oczkach
pieczarki. Smażymy dalej ok. 7 min. Na koniec przyprawiamy.Mieszamy wszystkie składniki razem.
Kapustę wkładamy do gotującej się, osolonej
wody i stopniowo odcinamy liście, gotując je jeszcze przez chwilkę, aby lekko zmiękły. Wyjmujemy i spłukujemy zimną
wodą.Zawijamy
ryż w liście
kapusty i układamy do żaroodpornego naczynia.

Potem polewamy
sosem pomidorowym Marinera (albo
sokiem pomidorowym wymieszanym z jednym opakowaniem
koncentratu pomidorowego i z
przyprawami (
sól,
przyprawa warzywana).Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku ok. 1 godz. w temp 180C (375F) albo do momentu, aż
kapusta będzie miękka.

Foto M. Bojko