ßßß Cookit - przepis na Bezmięsne GOŁĄBKI

Bezmięsne GOŁĄBKI

nazwa

Wykonanie

Gołąbki to jedna z potraw uwielbiana przeze mnie w dzieciństwie. Kiedy jednak zostałam wegetarianką trudno było mi je zrobić aby były tak pyszne, jak mojej mamy nie wegetarianki. W końcu jednak udało i od 10 lat robię ten przepis. Te gołąbki mają niestety jedną wadę, kiedzy zaczynam je jeść to trudno mi skończyć. Po prostu niemiłosiernie się nimi obżeram.
Składniki:
2 szklnaki ryżu brązowego
0,5 kg pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 szklanka drobnej proteiny sojowej suchej, lub kiełbaski sojowe
1 duża główka kapusty włoskiej
1 opakowanie sosu pomidorowego „Marinera” lub innego
Przyprawy : sól, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, cebula w proszku, przyprawa warzywana
Ryż gotujemy w 4 szklankach wywaru z warzyw.
Proteinę sojową zalewamy gorącą wodą z przyprawami i gotujemy ok. 10 min Wodę odlewamy.
Cebulę, czosnek i paprykę kroimy w dorobną kostkę i smażymy na oleju ok. 8 min następnie dodajemy umyte i starte na tarce o dużych oczkach pieczarki. Smażymy dalej ok. 7 min. Na koniec przyprawiamy.
Mieszamy wszystkie składniki razem.
Kapustę wkładamy do gotującej się, osolonej wody i stopniowo odcinamy liście, gotując je jeszcze przez chwilkę, aby lekko zmiękły. Wyjmujemy i spłukujemy zimną wodą.
Zawijamy ryż w liście kapusty i układamy do żaroodpornego naczynia.
Potem polewamy sosem pomidorowym Marinera (albo sokiem pomidorowym wymieszanym z jednym opakowaniem koncentratu pomidorowego i z przyprawami (sól, przyprawa warzywana).
Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku ok. 1 godz. w temp 180C (375F) albo do momentu, aż kapusta będzie miękka.
Foto M. Bojko
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/bezmiesne-golabki