Wykonanie
środa, 10 Sierpień 2011, autor: blue_megi, 10 Komentarzy »Jednogarnkowe warzywne danie zbliżone do węgierskiego leczo. Tradycyjne leczo przygotowuje się z
pomidorów i świeżej
papryki duszonych na
smalcu z dodatkiem wędzonej
słoniny i podsmażonej na złocisty kolor
cebuli. Doprawia się je
papryką w proszku i podaje z
mięsem lub jako samodzielną potrawę – w tej wersji dodaje się
kiełbasę w plasterkach. Czasem, w celu zagęszczenia, dodaje się do również
ryż. U nas zazwyczaj spotyka się lekko zmienioną wersję z dodatkiem
cukinii lub
bakłażanów podobną bardziej do francuskiego ratatouille.
Składniki:3 duże
papryki1-2
cebule2 małe
cukinie4
pomidorykiełbasa (dowolna) lub kilka
parówek2 ząbki
czosnku2 łyżki
koncentratu pomidorowegoostra papryka w proszku
bazylia,
tymianek lub inne ulubione
zioła2 łyżki
olejusól,
cukier do smaku
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na
oleju.
Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w niedużą kostkę.
Kiełbasę kroimy w plasterki. Dodajemy
paprykę i
kiełbasę do
cebuli i smażymy przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Pomidory zalewamy na chwilę wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy.
Cukinię kroimy.
Czosnek kroimy lub przeciskamy przez praskę. Mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku dodając
sól, płaską łyżeczkę
cukru,
ostrej papryki i
ziół wedle uznania. Dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.Podajemy z
chlebem lub
ryżem. Smacznego