ßßß Cookit - przepis na Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

nazwa

Wykonanie

środa, 10 Sierpień 2011, autor: blue_megi, 10 Komentarzy »
Jednogarnkowe warzywne danie zbliżone do węgierskiego leczo. Tradycyjne leczo przygotowuje się z pomidorów i świeżej papryki duszonych na smalcu z dodatkiem wędzonej słoniny i podsmażonej na złocisty kolor cebuli. Doprawia się je papryką w proszku i podaje z mięsem lub jako samodzielną potrawę – w tej wersji dodaje się kiełbasę w plasterkach. Czasem, w celu zagęszczenia, dodaje się do również ryż. U nas zazwyczaj spotyka się lekko zmienioną wersję z dodatkiem cukinii lub bakłażanów podobną bardziej do francuskiego ratatouille.
Składniki:
3 duże papryki
1-2 cebule
2 małe cukinie
4 pomidory
kiełbasa (dowolna) lub kilka parówek
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
ostra papryka w proszku
bazylia, tymianek lub inne ulubione zioła
2 łyżki oleju
sól, cukier do smaku
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w niedużą kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Dodajemy paprykę i kiełbasę do cebuli i smażymy przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Pomidory zalewamy na chwilę wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy. Cukinię kroimy. Czosnek kroimy lub przeciskamy przez praskę. Mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku dodając sól, płaską łyżeczkę cukru, ostrej papryki i ziół wedle uznania. Dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
Podajemy z chlebem lub ryżem. Smacznego
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/salatki/leczo-z-cukinia