ßßß Cookit - przepis na Pizza ze szparagami, z szynką lub jajkiem

Pizza ze szparagami, z szynką lub jajkiem

nazwa

Wykonanie

Składniki
3 pizze, śr. 24 cm
250 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
Sos pomidorowy:
1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki suszonego oregano
sól, pieprz
1/2 łyżeczki cukru
Dodatki (na 3 pizze):
2 kulki białej mozzarelli
200 g sera brie lub camembert
9 zielonych szparagów
pizza ze szparagami i szynką: 6 plasterków cienko pokrojonej szynki
Do dekoracji: listki bazylii
Przygotowanie
Ciasto:
Podgrzać wodę (ma być bardzo dobrze ciepła, ale nie gorąca) i wlać do większego kubka lub miski, dodać drożdże (najlepiej aby były ocieplone w temp. pokojowej), cukier i 1 łyżkę mąki. Wymieszać aż drożdże się rozpuszczą, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (drożdże muszą się dobrze spienić).
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, wlać rozczyn z drożdży oraz oliwę i delikatnie mieszać składniki łyżką. Powoli połączyć wszystkie składniki i wyrabiać ciasto przez 10 - 15 minut aż będzie elastyczne, miękkie i gładkie. Ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. 3 tortownice lub blaszki o średnicy około 24 cm posmarować oliwą, do każdej włożyć po jednej części ciasta i wyłożyć nim całe dno ugniatając palcami. Odstawić na minimum 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury, np. 250℃ (ma być bardzo nagrzany, więc najlepiej zrobić to na minimum 20 minut przed pieczeniem pizzy).
Sos pomidorowy: w rondelku zagotować pomidory razem z oliwą doprawiając solą, cukrem, suszonym oregano i pieprzem. Gotować przez około 15 minut, na koniec zmiksować na gładki sos.
Dodatki:
szparagi opłukać w zlewozmywaku, odłamać twarde grube końcówki. Łodygi wrzucić na wrzątek i gotować przez 1,5 minuty, odcedzić i od razu przelać zimną wodą aby zatrzymać dalszy proces gotowania się szparagów. Przekroić na połówki. Mozzarellę i ser brie lub camembert zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Pizza ze szparagami i szynką:
Dodatki do pizzy podzielić na 3 części. Pierwszą podrośniętą pizzę posmarować 2 łyżkami sosu pomidorowego, rysując spiralę. Posypać połową tartej mozzarelli (drugą połowę dajemy pod koniec pieczenia), położyć szparagi, posypać tartym serem brie lub camembertem, ułożyć plasterki szynki i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika. Piec przez około 10 minut aż pizza urośnie i lekko zrumieni się na brzegach. Na 1-2 minuty przed końcem posypać resztą mozzarelli. Przed podaniem posypać listkami bazylii. Powtórzyć z resztą pizzy.
Pizza ze szparagami i jajkiem:
Dodatki do pizzy podzielić na 3 części. Pierwszą podrośniętą pizzę posmarować 2 łyżkami sosu pomidorowego, rysując spiralę. Posypać tartą mozzarellą, położyć szparagi, posypać tartym serem brie lub camembertem i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika. Piec przez około 10 minut aż pizza urośnie i lekko zrumieni się na brzegach. Na 2 minuty przed końcem wbić jajko na środek pizzy. Białko powinno być ścięte, żółto ma pozostać miękkie. Upiec pozostałe pizze.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szparagi/pizza_ze_szparagami/przepis.html