Wykonanie
Składniki3 pizze, śr. 24 cm250 g
mąki pszennej150 ml ciepłej
wody15 g świeżych
drożdży lub 7 g suchych instant1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
cukru1 łyżka
oliwy z oliwekSos pomidorowy:1/2
puszki pomidorów w sosie pomidorowym1 łyżeczka
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki
suszonego oreganosól,
pieprz1/2 łyżeczki
cukruDodatki (na 3 pizze):2 kulki białej
mozzarelli200 g
sera brie lub
camembert9
zielonych szparagówpizza ze
szparagami i
szynką: 6 plasterków cienko pokrojonej
szynkiDo dekoracji: listki
bazyliiPrzygotowanieCiasto:Podgrzać
wodę (ma być bardzo dobrze ciepła, ale nie gorąca) i wlać do większego kubka lub miski, dodać
drożdże (najlepiej aby były ocieplone w temp. pokojowej),
cukier i 1 łyżkę
mąki. Wymieszać aż
drożdże się rozpuszczą, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (
drożdże muszą się dobrze spienić).
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z
solą, wlać rozczyn z
drożdży oraz
oliwę i delikatnie mieszać składniki łyżką. Powoli połączyć wszystkie składniki i wyrabiać ciasto przez 10 - 15 minut aż będzie elastyczne, miękkie i gładkie. Ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. 3 tortownice lub blaszki o średnicy około 24 cm posmarować
oliwą, do każdej włożyć po jednej części ciasta i wyłożyć nim całe dno ugniatając palcami. Odstawić na minimum 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury, np. 250℃ (ma być bardzo nagrzany, więc najlepiej zrobić to na minimum 20 minut przed pieczeniem pizzy).
Sos pomidorowy: w rondelku zagotować
pomidory razem z
oliwą doprawiając
solą,
cukrem,
suszonym oregano i
pieprzem. Gotować przez około 15 minut, na koniec zmiksować na gładki sos.Dodatki:
szparagi opłukać w zlewozmywaku, odłamać twarde grube końcówki. Łodygi wrzucić na wrzątek i gotować przez 1,5 minuty, odcedzić i od razu przelać zimną
wodą aby zatrzymać dalszy proces gotowania się
szparagów. Przekroić na połówki.
Mozzarellę i
ser brie lub
camembert zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Pizza ze
szparagami i
szynką:Dodatki do pizzy podzielić na 3 części. Pierwszą podrośniętą pizzę posmarować 2 łyżkami
sosu pomidorowego, rysując spiralę. Posypać połową tartej
mozzarelli (drugą połowę dajemy pod koniec pieczenia), położyć
szparagi, posypać tartym
serem brie lub
camembertem, ułożyć plasterki
szynki i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika. Piec przez około 10 minut aż pizza urośnie i lekko zrumieni się na brzegach. Na 1-2 minuty przed końcem posypać resztą
mozzarelli. Przed podaniem posypać listkami
bazylii. Powtórzyć z resztą pizzy.Pizza ze
szparagami i
jajkiem:Dodatki do pizzy podzielić na 3 części. Pierwszą podrośniętą pizzę posmarować 2 łyżkami
sosu pomidorowego, rysując spiralę. Posypać tartą
mozzarellą, położyć
szparagi, posypać tartym
serem brie lub
camembertem i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika. Piec przez około 10 minut aż pizza urośnie i lekko zrumieni się na brzegach. Na 2 minuty przed końcem wbić
jajko na środek pizzy.
Białko powinno być ścięte, żółto ma pozostać miękkie. Upiec pozostałe pizze.
