Wykonanie
Kupujcie szybko i pieczcie, bo za chwilę świeżych
szparagów już nie będzie!

Składniki (na 2 pizze o średnicy około 26 cm):Ciasto:250 g
mąki pszennej,150 ml ciepłej
wody,15 g świeżych
drożdży lub 7 g suchych instant,1 łyżeczka
soli,1/2 łyżeczki
cukru,1 łyżka
oliwy z oliwekSos pomidorowy:1/2 puszki
pomidorów,1 łyżeczka
oliwy z oliwek,1/2 łyżeczki
suszonego oregano,
sól i
pieprz,1/2 łyżeczki
cukru.Dodatki:porcja
sosu pomidorowego z powyższych składników,kulka białej
mozzarelli,100 g
sera brie lub
camembert,pęczek
zielonych szparagów,6 plasterków
szynki dojrzewającej (pizza ze
szparagami i
szynką),
jajko (pizza ze
szparagami i
jajkiem),listki
bazylii do dekoracjiPrzygotowanie:Ciasto: podgrzaną
wodę (bardzo dobrze ciepłą, ale nie gorącą) wlewamy do większego kubka lub miski, dodajemy
drożdże (w temperaturze pokojowej),
cukier i 1 łyżkę
mąki. Mieszamy aż
drożdże się rozpuszczą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (
drożdże muszą się dobrze spienić).
Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z
solą, wlewamy rozczyn z
drożdży oraz
oliwę. Wyrabiamy ciasto przez 10 - 15 minut aż będzie elastyczne, miękkie i gładkie. Ciasto wkładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Dwie tortownice lub blaszki o średnicy około 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, do każdej wkładamy po jednej części ciasta i wykładamy nim całe dno ugniatając palcami. Odstawimy na minimum 0 , 5 godziny do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170℃.
Sos pomidorowy: w rondelku zagotowujemy
pomidory razem z
oliwą, doprawiamy
solą,
cukrem,
suszonym oregano i
pieprzem. Gotujemy przez około 15 minut, na koniec miksujemy na gładki sos.Dodatki:
szparagi płuczemy, odłamujemy twarde, grube końcówki. Łodygi wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez 1,5 minuty, odcedzamy i od razu przelewamy zimną
wodą aby zatrzymać dalszy proces gotowania. Kroimy na połówki.
Mozzarellę i
ser brie lub
camembert trzemy na tarce o dużych oczkach.Pizza ze
szparagami i
szynką: podrośniętą pizzę smarujemy 2 łyżkami
sosu pomidorowego, rysując spiralę. Posypujemy połową tartej
mozzarelli (drugą połowę dajemy pod koniec pieczenia), kładziemy
szparagi, posypujemy tartym
serem brie lub
camembertem, układamy plasterki
szynki i wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 10 minut aż pizza urośnie i lekko zrumieni się na brzegach. Na 1-2 minuty przed końcem posypujemy resztą
mozzarelli. Przed podaniem ozdabiamy listkami
bazylii.

Pizza ze
szparagami i
jajkiem: podrośniętą pizzę smarujemy 2 łyżkami
sosu pomidorowego, rysując spiralę. Posypujemy tartą
mozzarellą, kładziemy
szparagi, posypujemy tartym
serem brie lub
camembertem i wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 10 minut aż pizza urośnie i lekko zrumieni się na brzegach. Na 2 minuty przed końcem wbijamy
jajko na środek pizzy.
Białko powinno być ścięte, żółto ma pozostać miękkie.

Smacznego!Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z: kwestiasmaku.com