Wykonanie
Składniki2 porcje120 g
makaronu Tagliatelle1 łyżka
oliwy z oliwek50 g
kurek2 szklanki
rukoli1/3 szklanki tartego
Parmezanusól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzPuree
kurkowe:1 łyżka
oliwy z oliwek1/2
cebuli, drobno pokrojonej150 g
kurek2 łyżki
masłaSos
maślano -
śmietanowy:5 łyżek
masła1 łyżka drobno posiekanej
cebuligrubo zmielony
czarny pieprz i
sól50 ml
białego wina (opcjonalnie
bulionu - jarzynowego lub
grzybowego)3 łyżki
śmietanki 30%PrzygotowanieRozgrzać
oliwę na patelni i włożyć wszystkie opłukane i osuszone
kurki (50 g + 150 g). Doprawić
solą i
pieprzem, smażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż
kurki będą szkliste i miękkie, przez około 5 minut, nie rumienić. Odłożyć najmniejsze i najładniejsze
kurki (około 1/4 ilości), resztę włożyć do pojemnika blendera.Przygotować puree
kurkowe, na patelnię wlać
oliwę, zeszklić
cebulę, dodać
masło, przełożyć wszystko do pojemnika blendera z
kurkami i zmiksować wszystko na puree. Dodać przegotowaną
wodę w takiej ilości, aby otrzymać odpowiednio gęstą konsystencję.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Przygotować sos
maślano -
śmietanowy : na 2 łyżkach
masła zeszklić
cebulkę, doprawić świeżo zmielonym
pieprzem i wlać
wino lub
bulion, zredukować. Dodać resztę
masła i jak się roztopi, dodać
śmietankę. Wymieszać, doprawić ewentualnie
solą.
Makaron odcedzić i wymieszać z odłożonymi całymi
kurkami,
rukolą oraz sosem
maślano -
śmietanowym. Puree podgrzać, rozsmarować na talerzach, wyłożyć
makaron, posypać świeżo zmielonym
pieprzem oraz tartym
Parmezanem.