Wykonanie
Składniki2 porcje1/2 łyżeczki nitek
szafranu1/2 szklanki
bulionu2 garście
kurek1 łyżka
oliwy1 łyżka
masła1/2 szklanki gęstej
śmietanki kremówki lub
śmietanki 18% do
sosów100 g
makaronu jajecznego Pappardelle4 łyżki drobno tartego
Parmezanusól i świeżo zmielony
czarny pieprzPrzygotowanie
Szafran zalać ciepłym
bulionem i odstawić na 15 minut.
Kurki oczyścić, szybko umyć pod bieżącą
wodą. Dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Większe
kurki pokroić, mniejsze pozostawić w całości.Rozgrzać dość dużą patelnię, wlać
oliwę i dodać
kurki. Oprószyć
solą i smażyć na średnim ogniu przez 2 - 3 minuty od czasu do czasu mieszając, w połowie smażenia dodając
masło. W międzyczasie nastawić
makaron na gotowanie.Na patelnię z
kurkami wlać
bulion z
szafranem i zagotować. Gotować przez 2 minuty, odparowując część płynu. Wlać
śmietankę i gotować na małym ogniu przez około 2 minuty do czasu aż sos zgęstnieje (jeśli nadal jest bardzo wodnisty, wyjąć na chwilę
kurki, zwiększyć płomień i szybko odparować sos).Na patelnię z
kurkami i sosem trzymaną na małym ogniu włożyć ugotowany i dokładnie odsączony
makaron, delikatnie wymieszać. Podgrzać, posypać
pieprzem, rozłożyć do głębokich talerzy i posypać
Parmezanem.