Wykonanie
Klasyczny, gęsty, aromatyczny i bardzo smaczny sos z leśnych
grzybów. Prosty w przygotowaniu i świetny dodatek do placów ziemniaczanych,
makaronów, klusek,
ziemniaków i wielu innych potraw. Sezon
grzybowy w pełni, więc grzechem byłoby go nie wypróbować.
składniki na 3 porcje40-50 dag leśnych
grzybów1 duża
cebula lub 2 małe2 łyżki
oliwy z oliwek + 1 łyżka
masła do smażeniaszklanka
bulionu2 łyżki
mąki pszennej200 g
śmietany 18%czarny pieprzsólprzepisOczyszczone, opłukane i osuszone
grzyby kroimy w plastry.
Cebulę drobno siekamy.Na patelnie z rozgrzaną
oliwą i
masłem wrzucamy posiekaną
cebulę oraz
grzyby.Wszystko mieszamy i dusimy około 5 minut. Następnie wlewamy
bulion i całość dusimy do momentu aż
grzyby będą miękkie i jędrne, od czasu do czasu mieszamy.
Śmietanę przekładamy do miski i łączymy z
mąką, dodajemy chochlę gorącego
wywaru grzybowego i całość bardzo dokładnie mieszamy żeby nie było grudek.
Śmietaną zagęszczamy sos, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy
solą i
pieprzem i odstawiamy z ognia.