Wykonanie
SkładnikiSpód:170 g
herbatników maślanych70 g
orzechów włoskich70 g
masłaMasa jogurtowa:250 g
sera ricotta lub
sera mascarpone5 pełnych łyżek
miodu + ewentualnie
cukier puder do smaku1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii3 szklanki (750 ml)
jogurtu naturalnegowyłuskane ziarenka z 1
laski wanilii lub 1 torebeczka
cukru z prawdziwą
wanilią20 g
żelatyny w proszku
Galaretka z
jagód:200 g
jagód (świeżych lub mrożonych)5 łyżek
cukru pudru2 łyżeczki
żelatyny w proszkuDekoracja: gotowe
bezikiPotrzebna będzie: tortownica z odpinaną obręczą o średnicy 21 cm.Przygotowanie
Galaretka z
jagód:
Żelatynę zalać 3 łyżkami
wody, odstawić. Do rondelka włożyć
jagody z
cukrem pudrem, podgrzewać przez 2 - 3 minuty, aż zaczną puszczać sok. Zmiksować na gładkie puree i przelać przez sitko, uzyskując gładki mus. Wlać z powrotem do rondelka.
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej
wody, dodać do musu i mieszać podgrzewając aż
żelatyna całkowicie się rozpuści. Ostudzić.Spód:
Herbatniki drobno pokruszyć razem z
orzechami (najlepiej blenderem lub rozdrabniaczem). Z papieru do pieczenia wyciąć koło o średnicy większej niż tortownica. Roztopić
masło, posmarować nim dno tortownicy, resztę dodać do pokruszonych
herbatników. Na dno tortownicy położyć krążek z papieru i zamknąć obręcz, pozostawiając wystające brzegi papieru na zewnątrz. Wyłożyć pokruszoną masę, dociskając.Masa jogurtowa:
Żelatynę zalać 4 łyżkami
wody i odstawić na 10 minut. Do pojemnika miksera włożyć
ser ricotta,
miód, ekstrakt z
wanilii i ucierać przez 3 minuty, dodawać po pół szklanki
jogurtu, ciągle miksując. Na koniec dodać wyłuskane ziarenka z
laski wanilii lub
cukier z
wanilią. Spróbować masy i jeśli jest za mało słodka, dodać
cukier puder do smaku. Namoczoną
żelatynę wymieszać z 1/3 szklanki gorącej
wody, a następnie zmiksować z masą, dodając ją po jednej łyżce.Masę wylać na kruchy spód i wstawić do lodówki. Deser będzie gotowy za około 1 - 2 godziny. Jak tylko sernik zastygnie, wylać
galaretkę z
jagód, wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem udekorować bezikami.