Wykonanie
Delikatny, puszysty i nieprzesłodzony. Znika w mgnieniu oka. Idealny na upalne dni.. Polecam szczególnie miłośnikom
jagód.Składniki (tortownica o średnicy 24cm):Na spód:-200g
herbatników-100 g roztopionego
masłaMasa jogurtowa:-1l
jogurtu naturalnego-450g
jagód (odłożyć dwie łyżki)-7 łyżeczek
żelatyny-1/2 szklanki
cukru-200g
borówekNa wierzch:-200g
serka mascarpone-2 łyżki
cukru pudru-2 łyżki
jagód (wcześniej odłożone)
Herbatniki drobno kruszymy, dodajemy roztopione
masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku (można to zrobić za pomocą malaksera). Masę
ciasteczkową przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy i dokładnie dociskamy. Odstawiamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej
wody (2-3 łyżki) i odstawiamy do napęcznienia (ok.10minut). W tym czasie
jogurt miksujemy z
cukrem i
jagodami.
Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w 1/3 szklanki gorącej
wody. Dodajemy do niej łyżkę masy jogurtowej i ponownie dokładnie mieszamy. Wlewamy do masy jogurtowej i ponownie miksujemy. Dodajemy
borówki, mieszamy łyżką lub szpatułką. Całość odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia (masa powinna być lekko sztywna, ale tak, aby dała się przelać). Masę
jogurtową wylewamy na przygotowany wcześniej spód i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Serek mascarpone miksujemy z
cukrem pudrem i
jagodami. Wykładamy równomiernie na stężałą masę
jogurtową. Chłodzimy w lodówce przynajmniej 2 godziny.
Smacznego!