Wykonanie
Składniki2 porcjeDorada2 całe dorady
sól morka i świeżo zmielony
czarny pieprz2 łyżki
oliwy z oliwek2 plasterki
cytryny1 łyżka
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczeniaSalsa1 szklanka pokrojonych
pomidorków koktajlowych (mogą być też zwykłe
pomidory)1 szklanka pokrojonego w kosteczkę
arbuza1 łyżka
cebuli, pokrojonej w kosteczkę1/3 łyżeczki pikantnej pasty z
papryczek chilli (lub posiekanej
papryczki chilli)1 - 2 łyżki posiekanych listków
mięty1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól morka i świeżo zmielony
czarny pieprzDodatki: np. grillowana
bagietkaPrzygotowanieDorady naciąć nożem na podbrzuszu i usunąć wnętrzności ze środka. Dokładnie opłukać pod bieżącą
wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć
solą morską, świeżo zmielonym
czarnym pieprzem i wysmarować
oliwą z oliwek. Do środka
ryby włożyć po plasterku
cytryny. Szczypce do grillowania ryb posmarować od środka
oliwą lub
olejem roślinnym, do środka włożyć
rybę i grillować przez około 4 minuty z każdej strony.Przygotować salsę
pomidorowo -
arbuzową: do miseczki włożyć
pomidorki,
arbuza,
cebulę, pastę
chilli i
miętę. Dodać
sok z cytryny,
oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, świeżo zmielony
czarny pieprz. Wymieszać i wstawić do lodówki do czasu aż
ryba będzie gotowa. Przed samym podaniem salsę doprawić
solą morską.Oczyścić
rybę ze skóry, wyjąć filety i ułożyć je na talerzach, obok położyć grzanki. Skropić
oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, doprawić
solą morską i świeżo zmielonym
pieprzem, podawać z odsączoną z nadmiaru
soków salsą
pomidorowo -
arbuzową.WskazówkiW wersji przepisu zgodnego z dietą
PALEO nie podajemy
bagietki.
