ßßß
Składniki (4 porcje):1 puszka białej fasoli1 puszka czerwonej fasoli1 puszka ciecierzycy1 mała cebula, czerwona1 słoik tuńczyka konserwowego (w sosie własnym lub oliwie) - ok. 250 g12 cienkich kromek ciabatty lub bagietki2 łyżki posiekanych listków mięty1 łyżka posiekanej natki pietruszki1 cytrynasól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smakuoliwa z oliwek1. Zawartość puszek opłukać pod zimną wodą i odsączyć. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Fasolę umieścić w misce razem z cebulą.2. Dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, miętę, pietruszkę, tuńczyka. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i odstawić na bok.3. Kromki pieczywa opiec z obu stron. Można to zrobić na patelni grillowej, w tosterze lub piekarniku.4. Na talerzyki nałożyć sałatkę oraz po 3 kromki pieczywa.Smacznego :-)