Wykonanie
Inspiracja na prezentowaną
sałatkę została zaczerpnięta z książki, o której wspominałam we wcześniejszych postach "
Sałatka w 15 minut".
Sałatka jest dla osób, które lubią przełamywać smaki, łączyć
owoce z warzywami. Mnie oczywiście bardzo odpowiadają tego typu eksperymenty. Przepis nieco zmodyfikowałam tak, by otrzymać tylko dwie porcje sałatki, które stanowiły smaczną, wieczorną przekąskę.

Składniki:- 3
pomidory,- 1 i 1/2
pomarańczy,- 1
cebula dumka lub niewielka
cebula czerwona,- kilka listków świeżych
ziół-
mięta i
oregano (ja niestety użyłam w formie suszu, przez co
sałatka na pewno była mniej aromatyczna),-
pieprz czarny.Sos:- 2 łyżki
oliwy z oliwek,- sok z 1/2
pomarańczy z miąższem,- łyżeczka
soku z cytryny,- szczypta
soli.Wykonanie:
Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, pokroić na ósemki.
Cebulę pokroić w piórka i także sparzyć. Ostudzić.
Pomarańcze obrać ze skórki (1 i 1/2; 1/2 zostawić na sos) podzielić na plasterki (jeśli ktoś nie lubi to można zdjąć białe błony, co sprawia, że
sałatka wygląda bardziej estetycznie, jednak
traci wiele cennych składników odżywczych- poniżej przydatny film o filetowaniu
pomarańczy).Przygotować
winegret, łącząc wszystkie składniki. Polać sosem
warzywa i owoce, lekko wymieszać. Posypać najlepiej świeżo zmielonym
pieprzem i listkami
ziół.Bardzo dobrze smakuje z
bagietką.
