Wykonanie
Hmm nie mam dzisiaj weny. Na urlop muszę iść. Koniecznie! Zresetować się, odpocząć, wybić się z codziennego rytmu praca-dom. Do urlopu niestety ciągle daleko, pogoda nie rozpieszcza, nadzieje związane z naszą reprezentacją legły w gruzach i to z wielkim hukiem. Chcąc jakoś nakręcić się na pozytywne emocje, po dwóch tygodniach przerwy wróciłam do ćwiczeń. Nie wiem o co chodzi, ale po każdym wyczerpującym treningu, kiedy drży ze zmęczenia każdy mięsień, mam zdecydowanie więcej energii i chęci do wszystkiego! Uśmiech od ucha do ucha pojawia się zupełnie bezwiednie więc od jakiegoś czasu cieszę się sama do siebie i jest mi z tym wspaniale.Po meczowych (niekoniecznie lekkich) przekąskach, postanowiłam pojeść zdecydowanie więcej
warzyw i owoców.
Sałatka z
cukinii to przepis wygrzebany z książki Jamiego Olivera z małą jego modyfikacją, bo ja przecież nigdy nie trzymam się
kurczowo przepisu:) Połączenie jej z
mozzarellą i
miętą okazało się genialne! Takich pasków z
cukinii używałam kiedyś do
sosu pomidorowego zamiast
makaronu i też się sprawdziła. Z resztą, z
cukinii można zrobić niesamowicie wiele dań, zarówno na ciepło jak i na zimno. Z niecierpliwością czekam aż w ogrodzie mojej siostry zakwitną kwiaty
cukinii, które usmażę w cieście z jakimś fajnym farszem:) A tym czasem zapraszam Was na
cukinię w
sałatce a już po jutrze na
lody domowej roboty, bez użycia maszynki i w wersji zdecydowanie light!:)



Składniki:jedna
cukinia (zielona albo żółta albo po 1/2 tej i tej)jedna kulka
mozzarellikawałek
chilli (wedle uznania)kilka listków
miętyoliwa z oliweksólsok z cytrynyłyżeczka
cytrynowego pesto opcjonalnie

Przygotowanie:Drobno posiekajcie
miętę i
chilli a następnie wymieszajcie z
oliwą,
sokiem z cytryny oraz pesto (opcjonalnie), bezpośrednio na talerzu, na którym będziecie podawać
sałatkę (pomysł zapożyczony od Jamiego Olivera - zaoszczędzicie na zmywaniu dodatkowych naczyń;). Doprawcie
solą w razie potrzeby. Na tak przygotowany sos ułóżcie paski
cukinii. Wystarczy Wam do tego zwykła szeroka obieraczka do warzyw:) "Obierajcie"
cukinię tylko do momentu aż pokażą się pestki.
Sałatkę wymieszajcie bezpośrednio przed podaniem i ułóżcie na niej porwane kawałki
mozzarelli.



Nie podałam dokładnych ilości
oliwy,
soku z cytryny ani
chilli, ponieważ każdy lubi co innego. Ja lubię kwaśno i ostro więc dałam sporo
chilli i sok z połowy
cytryny.Bardzo przydatna rada Jamiego: Sos zawsze musi być nieco zbyt kwaśny, słony czy ostry. Jego smak zrównoważy się po wymieszaniu z nim sałatki.

