Wykonanie
Poziom trudności
Sałatka tabouli, którą pierwszy raz
jadłam i zrobiłam podczas warsztatów kuchni syryjskiej (
sałatka ma także libańskie korzenie) to
absolutna bomba – smakowa i witaminowa. Dziś dzielę się przepisem, bo każdy zasługuje by poznać ten wyjątkowy smak.
Sałatka tabouli może być dodatkiem do dań
mięsnych lub samodzielną przekąską.
Natka pietruszki, która jest najważniejszym składnikiem tej sałatki, polecana jest na różne problemy. Działa przeciwzapalnie, jest dobra na trawienie i odtrucie organizmu, ale przede wszystkim od stuleci znana jest z działania moczopędnego i polecana na problemy z pęcherzem, prostatą i nerkami. Dzięki zawartym w niej olejkom eterycznym
natka ma działanie dezynfekujące. Jest zalecana osobom cierpiącym z powodu podwyższonego poziomu cholesterolu i z wysokim ryzykiem występowania chorób
serca, a także palaczom jako środek odświeżający oddech. W
natce pietruszki znajdziemy duże ilości żelaza, witaminy C, witaminy E, beta-karotenu i kwasu foliowego. Zawiera również mikroelementy jak magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan.Na stronie znajdziecie inne przepisy z dużą iloścą
natki .Składniki:70 g
kaszy bulgur300 ml wrzącej
wody1 duży pęczek
natki pietruszki5 gałązek świeżej
mięty1 mała
cebula1
pomidor (sam miąższ)5 łyżek
oliwy2 łyżki
soku z cytryny½ łyżeczki
soli¼ łyżeczki świeżo zmielonego
czarnego pieprzuSposób przygotowania:
Kaszę bulgur wypłukać na sitku (aż
woda z płukania będzie klarowna), zalać gotującą się
wodą, odstawić na ok. 30 minut.Z
natki oskubać listk, łodygi można wykorzystać później do gotowania rosołu. Wszystkie listki dro bno posiekać.Podobnie postąpić z listkami
mięty.
Cebulę obrać, drobno posiekać.
Pomidora przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych (pestek), miąższ pokroić w drobną kostkę.
Natkę,
miętę,
kaszę,
cebulę i
pomidora przełożyć do miski.W mniejszym naczyniu wymieszać razem
oliwę,
sok z cytryny,
sól i świeżo zmielony
pieprz.
Cytrynowy sos dodać do reszty składników, przemieszać. Żeby smaki się połączyły miskę z
sałatką przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na min. 30 minut.
Sałatkę tabouli można przechowywać przez 2-3 dni, zamkniętą w szczelnym pojemniku, w lodówce.Smacznego!