ßßß Cookit - przepis na Tort wiśniowy z galaretką

Tort wiśniowy z galaretką

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 5 sztuk
cukier 5 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
budyń smietankowy 1 sztuk
mąka tortowa 0,75 szklanek
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
galaretka wiśniowa 1 sztuk
śmietana kremówka 0,5 litrów
cukier według uznania
żelatyna 1 łyżek stołowych
dżem wiśniowy 4 łyżek stołowych
wiśnie 1 kilogramów
Wykonanie:
Jajka ubić z 5 łyżkami cukru i cukrem waniliowym na puch. dodać mąkę wymieszana z budyniem oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 40 minut w 170 stopniach, na jasno złoty kolor, wystudzić.
Galaretkę rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem do smaku i wymieszać z rozpuszczona w odrobinie wody żelatyną. Biszkopt przekroić w poprzek na pół, posmarować dżemem i obłożyć oczyszczonymi, wydrylowanymi wiśniami. Posmarować śmietana i przykryć drugim krążkiem ciasta, posmarować dżemem i obłożyć reszta wiśni. Zalać tężejąca galaretką, a gdy zastygnie, udekorować tort reszta śmietany i wiśniami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9113/Tort-wisniowy-z-galaretka