Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 5 sztuk
cukier 5 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
budyń smietankowy 1 sztuk
mąka tortowa 0,75 szklanek
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
galaretka wiśniowa 1 sztuk
śmietana kremówka 0,5 litrów
cukier według uznania
żelatyna 1 łyżek stołowych
dżem wiśniowy 4 łyżek stołowych
wiśnie 1 kilogramówWykonanie:
Jajka ubić z 5 łyżkami
cukru i
cukrem waniliowym na puch. dodać
mąkę wymieszana z
budyniem oraz
proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 40 minut w 170 stopniach, na jasno złoty kolor, wystudzić.
Galaretkę rozpuścić w połowie ilości
wody podanej na opakowaniu. Schłodzoną
śmietanę ubić z
cukrem do smaku i wymieszać z rozpuszczona w odrobinie
wody żelatyną.
Biszkopt przekroić w poprzek na pół, posmarować
dżemem i obłożyć oczyszczonymi, wydrylowanymi
wiśniami. Posmarować
śmietana i przykryć drugim krążkiem ciasta, posmarować
dżemem i obłożyć reszta
wiśni. Zalać tężejąca
galaretką, a gdy zastygnie, udekorować tort reszta
śmietany i
wiśniami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: