ßßß Cookit - przepis na Ciasto/Tort Czerwony Kapturek.

Ciasto/Tort Czerwony Kapturek.

nazwa

Wykonanie

3 jajka
1/2 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
4 łyżki kartoflanki
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 (1) jogurt duży Fruvita wiśniowy
15(7) łyżek syropu wiśniowego
5(3) łyżeczek żelatyny
opakowanie delicji wiśniowych
4 galaretki wiśniowe
duża śmietana 30 % ( 330 ml )
Sposób wykonania:
Przygotowujemy jasny biszkopt z 3 jajek - klik. Obudowujemy biszkopt sztywnym papierem, żeby nam się tort zmieścił.
Do naczynia wlewamy 2 duże jogurty wiśniowe. Dodajemy 15 łyżek syropu wiśniowego. W ciepłej wodzie rozpuszczamy 5 łyżeczek żelatyny, następnie podgrzewamy, dodajemy do wiśniowej masy. Wstawiamy na 10 minut do lodówki, jak zacznie gęstnieć to wylewamy na biszkopt. Zostawiamy do całkowitego stężenia.
Układamy delicje do góry czekoladą. W 2 szklankach wrzącej wody rozpuszczamy 2 galaretki wiśniowe. Zostawiamy do prawie całkowitego stężenia. Dodajemy dużą śmietanę 30 %, mieszamy. Wylewamy na delicje. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
W 3,5 szklanki wrzącej wody rozpuszczamy kolejne 2 galaretki wiśniowe. Zostawiamy do prawie całkowitego stężenia. Wylewamy na warstwę piankową. Wstawiamy do lodówki, aż wszystko zgęstnie.
Smacznego !
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2013/08/ciastotort-czerwony-kapturek.html