ßßß Cookit - przepis na Tort truskawkowy z kwiatkami

Tort truskawkowy z kwiatkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka tortowa 170 gramów
cukier 0,5 szklanek
jajka 4 sztuk
białka 1 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
Herbata 1 szklanek
cukier według uznania
sok z cytryny według uznania
bratki według uznania
cukier puder według uznania
śmietana kremowa 1 litrów
cukier 2 łyżek stołowych
truskawki morożone 500 gramów
Wykonanie:
Ubić mikserem całe jajka ze szczyptą soli na puszystą masę. Ubijając, dodawać stopniowo pół szklanki cukru. Dosypać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać.Piec ok. 30 minut w 170 stopniach, ostudzić. Zimny biszkopt przekroić na 3 krążki.
Zmiksować śmietanę z rozmrożonymi truskawkami i 2 łyżkami cukru.
Krążki nasączyć herbatą z cytryna oraz cukrem do smaku i przekładać masa truskawkową.
Rozmieszać białko z łyżeczką wody. Bratki zanurzać w białku lub smarować pędzelkiem i obficie posypać cukrem pudrem. odstawić na 60 minut, aby białko całkowicie zaschło. Gotowymi kwiatkami udekorować tort.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11745/Tort-truskawkowy-z-kwiatkami