Wykonanie
Do przygotowania tego ciasta nie potrzeba ani
sody ani
proszku do pieczenia. Ciasto to pięknie wyrasta dzięki pianie z
białek jaj i przykryte jest także pianą. Można użyć
mąki kukurydzianej do uzyskania wypieku bezglutenowego. Nie zawiera
mleka.Składniki:4
jajka3
białka80 g
mąkipół szklanki
cukru (lub mniej)1/4 szklanki
cukru pudruszczypta
soliłyżka
soku z cytrynyjagodyBiałka z 4 jaj oddzielam od
żółtek. Nastawiam mikser z
białkami i
solą na wolne obroty do uzyskania sztywnej piany. W tym czasie blenderem ucieram
żółtka z
cukrem, dodaję sok z
cytrusów a następnie przez sitko dodaję po trochu
mąki wciaż mieszając. Pianę przekładam do masy z
żółtek i dość szybko mieszam.Ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Odstawiam na godzinę by
biszkopt przestygł (najlepiej do góry dnem).Ubijam pianę z 3
białek a pod koniec ubijania dodaję po trosze
cukru pudru. Na
biszkopcie rozkładam gęsto
jagody i przykrywam pianą. Suszymy
bezę w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. W temperaturze 110-120 stopni trwa to ok. 20 minut.Wystudzone ciasto wyjmuję z formy i posypuję świeżymi
jagodami.