ßßß Cookit - przepis na Szwarcwaldzki tort truskawkowy

Szwarcwaldzki tort truskawkowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
listki mięty według uznania
truskawki 500 gramów
czekolada gorzka 100 gramów
śmietana kremówka 600 gramów
likier tuskawkowy 6 łyżek stołowych
kakao 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
mąka ziemniaczana 3 łyżek stołowych
mąka 50 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
sól 1 szczypta
cukier 120 gramów
jajka 2 sztuk
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i 3 łyżkami zimnej wody, wsypać 120g cukru i 1 cukier waniliowy, ubijając dodawać stopniowo żółtka. Przesiać do masy mąki wymieszane z proszkiem i kakao i delikatnie wymieszać. Przełożyć do małej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 170 stopniach, ostudzić. Przekroić poziomo, obie warstwy nasączyć likierem. Dolna warstwę ułożyć ponownie w tortownicy. Ubić na sztywno 250g kremówki z paczką cukru waniliowego, dodać pokruszoną czekoladę. Tym kremem posmarować spód ciasta i przykryć drugą warstwą. 350g kremówki ubijać ok. 5 minut, nałożyć 6 łyżek do szprycy do tortów. Pozostałą śmietana posmarować tort, a na wierzchu wycisnąć dekoracyjna kratkę ze śmietany. Oczyszczone truskawki pokroić na małe kawałki i obłożyć nimi tort. Wstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować listkami mięty.
Uwagi:
Owoce można tez zalać tężejącą czerwoną galaretką.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8937/Szwarcwaldzki-tort-truskawkowy