Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegolistki
mięty według uznania
truskawki 500 gramów
czekolada gorzka 100 gramów
śmietana kremówka 600 gramów
likier tuskawkowy 6 łyżek stołowych
kakao 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
mąka ziemniaczana 3 łyżek stołowych
mąka 50 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
sól 1 szczypta
cukier 120 gramów
jajka 2 sztukWykonanie:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli i 3 łyżkami zimnej
wody, wsypać 120g
cukru i 1
cukier waniliowy, ubijając dodawać stopniowo
żółtka. Przesiać do masy
mąki wymieszane z proszkiem i
kakao i delikatnie wymieszać. Przełożyć do małej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 170 stopniach, ostudzić. Przekroić poziomo, obie warstwy nasączyć
likierem. Dolna warstwę ułożyć ponownie w tortownicy. Ubić na sztywno 250g kremówki z paczką
cukru waniliowego, dodać pokruszoną
czekoladę. Tym kremem posmarować spód ciasta i przykryć drugą warstwą. 350g kremówki ubijać ok. 5 minut, nałożyć 6 łyżek do szprycy do
tortów. Pozostałą
śmietana posmarować tort, a na wierzchu wycisnąć dekoracyjna kratkę ze
śmietany. Oczyszczone
truskawki pokroić na małe kawałki i obłożyć nimi tort. Wstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować listkami
mięty.Uwagi:
Owoce można tez zalać tężejącą
czerwoną galaretką.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: