Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 300 gramów
masło 200 gramów
cukier 100 gramów
żółtka 3 sztuk
sól 1 szczypta
jabłka 800 gramów
brzoskwinie konserwowe 300 gramów
cukier 100 gramów
rodzynki 100 gramów
cytryna 1 sztuk
białka 3 sztuk
cukier 100 gramów
płatki migdałowe 100 gramów
margaryna według uznania
płatki migdałowe według uznaniaWykonanie:Ciasto: przesianą
mąkę posiekać z
masłem, 100g
cukru,
żółtkami i szczyptą
soli. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć folia i wstawić na 30 minut do lodówki.Nadzienie: obrane
jabłka pokroić na małe kawałki. Dodać skórkę otarta z wyszorowanej
cytryny i wyciśnięty sok oraz 2 łyżki
wody. Przykryć i dusić na wolnym ogniu 5 minut. Dodać pokrojone
brzoskwinie,
rodzynki i 100g
cukru, ostudzić.Tortownice średniej wielkości posmarować
margaryną oraz obsypać
płatkami migdałowymi, wyłożyć
ciastem i napełnić nadzieniem
jabłkowym. Piec 45 minut w 180 stopniach.
Beza: ubić
białka na sztywna pianę, dodając pod koniec 100g
cukru. Wymieszać ze 100g
płatkami migdałowymi i rozsmarować na wierzchu ciasta. Piec jeszcze 15 minut na złoty kolor.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: