ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z brzoskwiniami i bezą

Szarlotka z brzoskwiniami i bezą

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 1
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 300 gramów
masło 200 gramów
cukier 100 gramów
żółtka 3 sztuk
sól 1 szczypta
jabłka 800 gramów
brzoskwinie konserwowe 300 gramów
cukier 100 gramów
rodzynki 100 gramów
cytryna 1 sztuk
białka 3 sztuk
cukier 100 gramów
płatki migdałowe 100 gramów
margaryna według uznania
płatki migdałowe według uznania
Wykonanie:
Ciasto: przesianą mąkę posiekać z masłem, 100g cukru, żółtkami i szczyptą soli. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć folia i wstawić na 30 minut do lodówki.
Nadzienie: obrane jabłka pokroić na małe kawałki. Dodać skórkę otarta z wyszorowanej cytryny i wyciśnięty sok oraz 2 łyżki wody. Przykryć i dusić na wolnym ogniu 5 minut. Dodać pokrojone brzoskwinie, rodzynki i 100g cukru, ostudzić.
Tortownice średniej wielkości posmarować margaryną oraz obsypać płatkami migdałowymi, wyłożyć ciastem i napełnić nadzieniem jabłkowym. Piec 45 minut w 180 stopniach.
Beza: ubić białka na sztywna pianę, dodając pod koniec 100g cukru. Wymieszać ze 100g płatkami migdałowymi i rozsmarować na wierzchu ciasta. Piec jeszcze 15 minut na złoty kolor.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10541/Szarlotka-z-brzoskwiniami-i-beza