ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 300 gramówmasło 200 gramówcukier 100 gramówżółtka 3 sztuksól 1 szczyptajabłka 800 gramówbrzoskwinie konserwowe 300 gramówcukier 100 gramówrodzynki 100 gramówcytryna 1 sztukbiałka 3 sztukcukier 100 gramówpłatki migdałowe 100 gramówmargaryna według uznaniapłatki migdałowe według uznaniaWykonanie:Ciasto: przesianą mąkę posiekać z masłem, 100g cukru, żółtkami i szczyptą soli. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć folia i wstawić na 30 minut do lodówki.Nadzienie: obrane jabłka pokroić na małe kawałki. Dodać skórkę otarta z wyszorowanej cytryny i wyciśnięty sok oraz 2 łyżki wody. Przykryć i dusić na wolnym ogniu 5 minut. Dodać pokrojone brzoskwinie, rodzynki i 100g cukru, ostudzić.Tortownice średniej wielkości posmarować margaryną oraz obsypać płatkami migdałowymi, wyłożyć ciastem i napełnić nadzieniem jabłkowym. Piec 45 minut w 180 stopniach.Beza: ubić białka na sztywna pianę, dodając pod koniec 100g cukru. Wymieszać ze 100g płatkami migdałowymi i rozsmarować na wierzchu ciasta. Piec jeszcze 15 minut na złoty kolor.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: