Wykonanie
Jabłka i
orzechy włoskie to dla mnie świetne połączenie.
Jabłka dają
słodycz przełamaną kwaskowatością -
orzechy cierpkość, chrupkość i niezwykłą kruchość ciasta - całość od początku zapowiadała się cudownie.Już podczas pieczenia zapach był zniewalający a Żarłoczek tak dreptał wokół niej i wzdychał, że musiałam mu ukroić kawałek jeszcze zanim dobrze wystygła. Była tak krucha i delikatna, że mało brakowało a rozpadła by się i rozpłynęła przez tego łakomczucha :D

składniki:ok. 2 kg
jabłek- u mnie Championsok z jednej
cytrynyskórka otarta z jednej
cytrynycukier do smaku - u mnie jakieś 3 łyżki4 łyżki
bułki tartej1/2 opakowania
kisielu jabłkowegoCIASTO - 180 g posiekanych dość drobno
orzechów włoskich250 g
mąki krupczatki100 g
cukru drobnego7 g
proszku do pieczenia2 g
soli200 g
masła albo
margaryny2
żółtka2 łyżki
płatków migdałowychew.
cukier puder albo perlisty do posypaniasposób przygotowania:
JABŁKA -
jabłka obrałam, usunęłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam w plasterki. Wrzuciłam do dużego garnka, dodałam sok i
skórkę z cytryny oraz
cukier, dusiłam ok. 15 minut aż straciły surowość - trzeba spróbować i ew. dosłodzić sobie wedle gustu. Wystudziłam je zupełnie i dodałam
bułkę tartą oraz
kisiel - dokładnie wymieszałam.CIASTO - do miski wsypałam
orzechy,
mąkę,
sól,
cukier i
proszek do pieczenia. Dodałam zimny tłuszcz i roztarłam rękami jakbym robiłam kruszonkę. Gdy nie było już widocznych grudek
masła dodałam
żółtka i zagniotłam ciasto - zawinęłam je w folię i odłożyłam do lodówki na ok. godzinę.Naszykowałam tortownicę śr. 26 cm, wyłożyłam ją arkuszem papieru do pieczenia. Dno i boki do samej góry wylepiłam
ciastem pomagając sobie łyżką bo ciasto trochę się kleiło. Ok. 1/5, może nawet mniej, zostawiłam na kruszonkę. Do tak przygotowanej formy nałożyłam masę jabłeczną i wierzch posypałam resztą pokruszonego ciasta. Piekłam ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Jakieś 5 minut przed wyjęciem ciasta z pieca wierzch posypałam
płatkami migdałowymi i zostawiłam szarlotkę w piekarniku jeszcze na chwilę żeby owe płateczki się zrumieniły.Po upieczeniu trzeba całkowicie wystudzić ciasto bo inaczej
jabłka wypłyną podczas krojenia. Wierzch można oprószyć
cukrem pudrem albo
cukrem perlistym.