ßßß Cookit - przepis na Cudowna szarlotka na orzechowym cieście

Cudowna szarlotka na orzechowym cieście

nazwa

Wykonanie

Jabłka i orzechy włoskie to dla mnie świetne połączenie. Jabłka dają słodycz przełamaną kwaskowatością - orzechy cierpkość, chrupkość i niezwykłą kruchość ciasta - całość od początku zapowiadała się cudownie.
Już podczas pieczenia zapach był zniewalający a Żarłoczek tak dreptał wokół niej i wzdychał, że musiałam mu ukroić kawałek jeszcze zanim dobrze wystygła. Była tak krucha i delikatna, że mało brakowało a rozpadła by się i rozpłynęła przez tego łakomczucha :D
składniki:
ok. 2 kg jabłek- u mnie Champion
sok z jednej cytryny
skórka otarta z jednej cytryny
cukier do smaku - u mnie jakieś 3 łyżki
4 łyżki bułki tartej
1/2 opakowania kisielu jabłkowego
CIASTO - 180 g posiekanych dość drobno orzechów włoskich
250 g mąki krupczatki
100 g cukru drobnego
7 g proszku do pieczenia
2 g soli
200 g masła albo margaryny
2 żółtka
2 łyżki płatków migdałowych
ew. cukier puder albo perlisty do posypania
sposób przygotowania: JABŁKA - jabłka obrałam, usunęłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam w plasterki. Wrzuciłam do dużego garnka, dodałam sok i skórkę z cytryny oraz cukier, dusiłam ok. 15 minut aż straciły surowość - trzeba spróbować i ew. dosłodzić sobie wedle gustu. Wystudziłam je zupełnie i dodałam bułkę tartą oraz kisiel - dokładnie wymieszałam.
CIASTO - do miski wsypałam orzechy, mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Dodałam zimny tłuszcz i roztarłam rękami jakbym robiłam kruszonkę. Gdy nie było już widocznych grudek masła dodałam żółtka i zagniotłam ciasto - zawinęłam je w folię i odłożyłam do lodówki na ok. godzinę.
Naszykowałam tortownicę śr. 26 cm, wyłożyłam ją arkuszem papieru do pieczenia. Dno i boki do samej góry wylepiłam ciastem pomagając sobie łyżką bo ciasto trochę się kleiło. Ok. 1/5, może nawet mniej, zostawiłam na kruszonkę. Do tak przygotowanej formy nałożyłam masę jabłeczną i wierzch posypałam resztą pokruszonego ciasta. Piekłam ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Jakieś 5 minut przed wyjęciem ciasta z pieca wierzch posypałam płatkami migdałowymi i zostawiłam szarlotkę w piekarniku jeszcze na chwilę żeby owe płateczki się zrumieniły.
Po upieczeniu trzeba całkowicie wystudzić ciasto bo inaczej jabłka wypłyną podczas krojenia. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem albo cukrem perlistym.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/03/cudowna-szarlotka-na-orzechowym-ciescie.html