Wykonanie
Zapraszam na pyszną szarlotkę, którą upiekłam z myślą o mojej mamie Agnieszce jako imieninowy deser. Pyszne klasyczne ciasto w wersji waniliowej- ze względu na upodobania smakowe solenizantki. Jeśli wolicie zamiast
wanilii do
jabłek dodajcie klasycznie
cynamon. A wszystkim Agnieszkom oczywiście wszystkiego najlepszego w dniu ich święta.Ciasto:4 szklanki
mąki6
żółtek400 g zimnego
masła2 szklanki
cukru pudru1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliMąkę łączymy z
cukrem pudrem,
solą i
proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne
masło i siekamy do uzyskania drobnej kruszonki. Wybijamy
żółtka i szybko zagniatamy gładkie ciasto. ¾ ciasta przekładamy do lodówki na 1 godzinę, pozostałe ciasto do zamrażalki.Większą część ciasta wałkujemy na kształt prostokątnej formy (forma 35 x 24 cm, wysmarowana
masłem i obsypana
mąką). Nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.Farsz:3 kg
jabłek (najlepiej przygotujmy mieszankę różnych gatunków
jabłek- polecam użyć przynajmniej 1 kg twardych
jabłek, które podczas prużenia nie rozpadną się całkowicie i zachowają ładny kształt kostki)6 łyżek
bułki tartej¾ szklanki
cukruziarenka z 1laski
waniliiObrane
jabłka kroimy w kostkę. Prużymy na małym ogniu z ziarenkami z jednej
laski wanilii (do
jabłek wrzućmy również pozostałą zdrewniałą część laski, która odda swój aromat, tylko przed wyłożeniem
jabłek pamiętajmy, aby ją usunąć).
Owoce muszą zmięknąć, a płyn odparować. Pod koniec dodajemy 4 łyżki
bułki tartej oraz
cukier.Podpieczony spód posypujemy 2 łyżkami
bułki tartej. Wykładamy
jabłka.Różowa pianka:· 6
białek· 1 duży
kisiel malinowy z
cukrem (77 g)· łyżka ekstraktu
waniliowego· szklanka
cukru kryształu
Białka ubijamy z
cukrem na puszystą pianę, pod koniec dodając proszek
kisielowy.Na
jabłka wykładamy piankę, na wierzch ścieramy zamrożone ciasto. Całość pieczemy jeszcze ok. 50 minut, temp. 180 stopni.