ßßß
składnikiciasto* 3 szklanki mąki pszennej (w tym 1 krupczatki)* 250 g Kasi ekstra maślany smak lub masła* 1/3 szklanki cukru pudru* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia* szczypta soli* 5 żółteknadzienie* 1 i 1/2 kg jabłek* 1/3 - 1/2 szklanki cukru* 2 kisiele* 5 białekSposób wykonaniaPrzesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać sól, cukier, wymieszać.Dodać zimną Kasię lub masło pokrojone w kostkę, po siekać aby połączyło się z mąką, dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto.
Podzielić na dwie części 2/3 i 1/3. Większą schować do lodówki na przynajmniej 30 min, mniejszą zamrozić.Ciasto z lodówki rozwałkować lub wylepić nim dno formy (24/ 36 cm) posmarowanej margaryną lub wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać.Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 °C i podpiec na delikatnie złoty kolor .Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z proszkiem kisielowym.Białka ubić na lekko sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, aż do rozpuszczenia cukru. Pianę delikatnie połączyć z jabłkami i wyłożyć na podpieczony spód.
Zamrożoną 1/3 ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temp. 200°C, ok. 1 godziny.Ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem.