Wykonanie
Szarlotka

składnikiciasto* 3 szklanki
mąki pszennej (w tym 1 krupczatki)* 250 g Kasi ekstra
maślany smak lub
masła* 1/3 szklanki
cukru pudru* 1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia* szczypta
soli* 5
żółteknadzienie* 1 i 1/2 kg
jabłek* 1/3 - 1/2 szklanki
cukru* 2
kisiele* 5
białekSposób wykonaniaPrzesiać
mąkę razem z
proszkiem do pieczenia, dodać
sól,
cukier, wymieszać.Dodać zimną
Kasię lub
masło pokrojone w kostkę, po siekać aby połączyło się z
mąką, dodać
żółtka i zagnieść szybko ciasto.

Podzielić na dwie części 2/3 i 1/3. Większą schować do lodówki na przynajmniej 30 min, mniejszą zamrozić.Ciasto z lodówki rozwałkować lub wylepić nim dno formy (24/ 36 cm) posmarowanej
margaryną lub wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać.Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 °C i podpiec na delikatnie złoty kolor .
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z proszkiem
kisielowym.
Białka ubić na lekko sztywno, dodać
cukier i dalej ubijać, aż do rozpuszczenia
cukru. Pianę delikatnie połączyć z
jabłkami i wyłożyć na podpieczony spód.

Zamrożoną 1/3 ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta.

Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temp. 200°C, ok. 1 godziny.Ciasto przed podaniem można posypać
cukrem pudrem.