ßßß Cookit - przepis na Tarta jabłkowa

Tarta jabłkowa

nazwa

Wykonanie

Tatra z jabłkami, którą robiłam w zeszłym tygodniu na przyjazd gości. W ciągu pół godziny nie było po niej śladu. Wydaje mi się, że to chyba jedna z najlepszych tart jakie robiłam. Pyszne, kwaśne jabłka, maślane kruche ciasto i bita śmietana, naprawdę warto!
Składniki na kruche ciasto:
- 200 g masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej(ja użyłam troszkę więcej)
- 2 żółtka
- 80 g cukru
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo : ok. 8 sztuk dużych kwaskowatych jabłek, cukier
Sposób przygotowania:
Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia, żółtkami, cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mąki, wyrabiamy ciasto(nie za długo). Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Po upływie czasu wyciągamy i 2/3 wałkujemy na blacie posypanym mąką. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem.Odkładamy formę i pozostałe ciasto do lodówki.
W tym czasie obieramy jabłka i kroimy na cienkie plasterki.
Formę z ciastem wyciągamy i układamy w niej pokrojone jabłka. Zaczynamy od brzegu, kończymy na środku(można zrobić 2-3 warstwy tak ułożonych plasterków jabłek) Posypujemy 2 łyżkami cukru. Następnie wyciągamy pozostałą część ciasta, którą też wałkujemy, ale wycinamy z niej cienkie, długie paski. Układamy je tak by powstała kratka.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez pół godziny. Następnie temperaturę zwiększamy do 200 stopni i pieczemy przez ok. 15 minut.
Tartę podajemy z bitą śmietaną bądź posypaną cukrem pudrem, smacznego;)
Źródło:http://cookingandpainting.blogspot.com/2013/03/tarta-jabkowa.html