Wykonanie
Tatra z
jabłkami, którą robiłam w zeszłym tygodniu na przyjazd gości. W ciągu pół godziny nie było po niej śladu. Wydaje mi się, że to chyba jedna z najlepszych tart jakie robiłam. Pyszne, kwaśne
jabłka, maślane kruche ciasto i
bita śmietana, naprawdę warto!

Składniki na kruche ciasto:- 200 g
masła- 1,5 szklanki
mąki pszennej(ja użyłam troszkę więcej)- 2
żółtka- 80 g
cukru- szczypta
soli- pół łyżeczki
proszku do pieczeniaDodatkowo : ok. 8 sztuk dużych kwaskowatych
jabłek,
cukierSposób przygotowania:Do miski przesiewamy
mąkę, mieszamy z
proszkiem do pieczenia,
żółtkami,
cukrem,
cukrem wanilinowym i
solą.
Masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do
mąki, wyrabiamy ciasto(nie za długo). Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.Po upływie czasu wyciągamy i 2/3 wałkujemy na blacie posypanym
mąką. Formę do tarty smarujemy
masłem i wykładamy rozwałkowanym
ciastem.Odkładamy formę i pozostałe ciasto do lodówki.W tym czasie obieramy
jabłka i kroimy na cienkie plasterki.Formę z
ciastem wyciągamy i układamy w niej pokrojone
jabłka. Zaczynamy od brzegu, kończymy na środku(można zrobić 2-3 warstwy tak ułożonych plasterków
jabłek) Posypujemy 2 łyżkami
cukru. Następnie wyciągamy pozostałą część ciasta, którą też wałkujemy, ale wycinamy z niej cienkie, długie paski. Układamy je tak by powstała kratka.Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez pół godziny. Następnie temperaturę zwiększamy do 200 stopni i pieczemy przez ok. 15 minut.Tartę podajemy z
bitą śmietaną bądź posypaną
cukrem pudrem, smacznego;)



