ßßß Cookit - przepis na Sorbet z rumem

Sorbet z rumem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
połówki gruszek konsrwowych 6 sztuk
żółtka 3 sztuk
białka 2 sztuk
śmietana kremowa 1 szklanek
cukier 5 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 łyżek deserowych
rum 40 mililitrów
bezy 100 gramów
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Żółtka ubić na puch w gorącej kąpieli wodnej. Pod koniec ubijania dodać rum, ostudzić.
Osobno ubić schłodzoną śmietanę z sokiem cytrynowym oraz cukrem waniliowym. Masę żółtkową dodać do ubitej śmietany oraz zmiksowane gruszki i drobno pokruszone bezy, dobrze wymieszać, a na końcu połączyć z pianą ubita na sztywno z białek. Masę wylać do foremek lub miseczek wyłożonych folia spożywczą i wstawić na kilka godzin do zamrażalnika. przed podaniem wyłożyć sorbet z foremek na talerz, usuwając folie. Deser można udekorować cynamonem oraz owocami i podawać ze słodkim sosem owocowym lub czekoladowym.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10942/Sorbet-z-rumem