ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegobiałka 4 sztukcukier 250 gramówśmietana kremowa 400 gramówczekolada gorzka 200 gramówcukier waniliowy 1 sztukkiwi 2 sztukananas konserwowy 6 plastrymaliny 200 gramówrum 2 łyżek stołowychsok z cytryny 1 łyżek deserowychWykonanie:Białka ubić na sztywno, dosypując stopniowo cukier i sok z cytryny. Blachę wyścielić pergaminem i narysować na nim 2 koła o średnicy 23 cm. Pianę nałożyć do szprycki i zaczynając od środka, wycisnąć spiralnie 2 spody do tortu. Piec ok. 60 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach w piekarniku nagrzanym do 140 stopni. Z blachy zdjąć razem z papierem i wystudzić.Krem: połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym i wymieszać z czekoladą oraz z rumem.Obrane kiwi pokroić na plasterki. Ananasa pokroić na mniejsze kawałki. Maliny oczyścić.Jeden krążek bezowy ułożyć na paterze. Posmarować połową kremu i obłożyć plasterkami kiwi, przykryć drugim krążkiem. Na wierzchu posmarować resztą kremu. Rozłożyć ananasy i maliny. Od razu podawać, aby bezy nie zwilgotniały.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: