ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegobiałka 6 sztukcukier 12 łyżek stołowychsok z cytryny 0,5 łyżek deserowychśmietana kremowa 500 mililitrówcukier 2 łyżek stołowychczekolada gorzka 100 gramówkawa rozpuszczalna 1 łyżek stołowychWykonanie:Bezy: do wysokiego naczynia wlać świeże białka, wsypać 12 łyżek cukru, dodać sok z cytryny i ubijać mikserem ok. 15 min na gęstą, zachowującą kształt masę. Na blachy wyłożone papierem do pieczenia nakładać łyżeczką lub szprycą dekoratorską ciastka wielkości orzecha włoskiego. Suszyć w temperaturze 100 stopni ok. 3 h, aż powierzchnia stwardnieje. W piecyku gazowym suszyć na minimalnym płomieniu przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Czekoladę połamać, rozpuścić w śmietanie, podgrzewając na małym ogniu (nie gotować). wystudzić i na 2h wstawić do lodówki.Ubić śmietanę z 2 łyżkami cukru, dodać kawę do smaku. W tortownicy o średnicy 26 cm ułożyć na dnie warstwę bezów. Rozsmarować na nich połowę kremu czekoladowo-kawowego. Czynność powtórzyć. Na wierzchu ułożyć bezy. Wstawić tort na 4 h do zamrażalnika. Wyjąć 30 min przed podaniem.Uwagi:Można też użyć gotowe bezy, w tedy będzie szybciej.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: