ßßß
Składniki na bezę:5 białek225 g drobnego cukru (w oryginale trzcinowy drobny, dałam 200 g)50 orzechów włoskich, zmielonych lub drobno posiekanychWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 140 stopni. Białaka ubić na sztywno, pod koniec dodawać po łyżce cukru i za każdym razem ubijać dalej. Na koniec dodać orzechy i delikatnie wymieszać (już nie ubijać). Blachę, a nawet 2, wyłożyć papierem do pieczenia i narysować 3 okręgi o średnicy 20 cm. Ubite białka wyłożyć po równa na 3 okręgi. Mi zostało jeszcze trochę białek i zrobiłam dodatkowow 2 bezy o średnicy około 8 cm i jedną malutką. Piec przez 1 i 1/4 godziny, aż bezy będą chrupiące. Wyłożyć na kratkę i studzić przez 10 minut a następnie zdjąć papier do pieczenia i studzić dalej.Składniki na krem:500 ml śmietany kremówki1 gorzka czekoladaWykonanie:wersja 1: Smietanę podgrzać z połamaną na kawałki czekoladą, aż do rozpuszczenia. Następnie mocno schłodzić i gdy będzie już zimna ubić. (nie do końca mi sie to udało)wersja 2: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodawać po 1 łyżeczce śmietany i mieszać dokładnie. Czekoladową śmietanę ubijać az będzie sztywna (będą się formować wierzchołki) - ta wersja zdecydowanie lepije mi wyszła.Bezy przekładać ubitą śmietaną i udekorować według uznania.
/wydrukuj przepis/