ßßß
Składniki na blaty:5 białek250 g drobnego cukru do wypieków1 łyżka winnego octu150 g "usmażonych" orzechów laskowych (obranych ze skórki i zmielonych na proszek o konsystencji mąki)Składniki na krem :250 g serka mascarpone140 ml śmietany kremówki100 g czekolady gorzkiej, roztopionej w kąpieli wodnej
Przygotowanie :Dwie tortownice o średnicy 18 - 20 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia lub użyć ekologicznych form z papieru.Białka ubić na sztywno. Dodawać po łyżce cukier, nie przerywając miksowania. Następnie dodać łyżkę octu i ponownie zmiksować.Dodać orzechy i wymieszać.Masę rozłożyć na dwie formy i dobrze wyrównać.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.Po upieczeniu, bezy studzimy i wyjmuje z formy.Mascarpone ubić mikserem. Kremówkę w osobnym naczyniu ubić na sztywno.Połączyć za pomocą szpatułki serek ze śmietaną, dodać czekoladę ( przestudzoną) i dobrze wymieszać.Rozłożyć krem na jednym blacie, nakryć drugim.Na wierzch ułożyć mandarynki ( inne owoce lub w ogóle - zależy od upodobań).I gotowe. Smacznego :)