Wykonanie
Tort
bezowy z
kremem czekoladowymPrzepis pochodzi z bloga Moje wypieki http://www.mojewypieki.com/przepis/beza-z-orzechami-laskowymi-i-kremem-czekoladowym
Składniki na blaty:5
białek250 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżka
winnego octu150 g "usmażonych"
orzechów laskowych (obranych ze skórki i zmielonych na proszek o konsystencji
mąki)Składniki na krem :250 g
serka mascarpone140 ml
śmietany kremówki100 g
czekolady gorzkiej, roztopionej w kąpieli
wodnejPrzygotowanie :Dwie tortownice o średnicy 18 - 20 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia lub użyć ekologicznych form z papieru.
Białka ubić na sztywno. Dodawać po łyżce
cukier, nie przerywając miksowania. Następnie dodać łyżkę
octu i ponownie zmiksować.Dodać
orzechy i wymieszać.Masę rozłożyć na dwie formy i dobrze wyrównać.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.Po upieczeniu,
bezy studzimy i wyjmuje z formy.
Mascarpone ubić mikserem. Kremówkę w osobnym naczyniu ubić na sztywno.Połączyć za pomocą szpatułki
serek ze
śmietaną, dodać
czekoladę ( przestudzoną) i dobrze wymieszać.Rozłożyć krem na jednym blacie, nakryć drugim.Na wierzch ułożyć
mandarynki ( inne
owoce lub w ogóle - zależy od upodobań).I gotowe. Smacznego :)