ßßß Cookit - przepis na Pyszności...

Pyszności...

nazwa

Wykonanie

Tort bezowy z kremem czekoladowym
Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki http://www.mojewypieki.com/przepis/beza-z-orzechami-laskowymi-i-kremem-czekoladowym
Składniki na blaty:
5 białek
250 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżka winnego octu
150 g "usmażonych" orzechów laskowych (obranych ze skórki i zmielonych na proszek o konsystencji mąki)
Składniki na krem :
250 g serka mascarpone
140 ml śmietany kremówki
100 g czekolady gorzkiej, roztopionej w kąpieli wodnej
Przygotowanie :
Dwie tortownice o średnicy 18 - 20 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia lub użyć ekologicznych form z papieru.
Białka ubić na sztywno. Dodawać po łyżce cukier, nie przerywając miksowania. Następnie dodać łyżkę octu i ponownie zmiksować.
Dodać orzechy i wymieszać.
Masę rozłożyć na dwie formy i dobrze wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.
Po upieczeniu, bezy studzimy i wyjmuje z formy.
Mascarpone ubić mikserem. Kremówkę w osobnym naczyniu ubić na sztywno.
Połączyć za pomocą szpatułki serek ze śmietaną, dodać czekoladę ( przestudzoną) i dobrze wymieszać.
Rozłożyć krem na jednym blacie, nakryć drugim.
Na wierzch ułożyć mandarynki ( inne owoce lub w ogóle - zależy od upodobań).
I gotowe. Smacznego :)
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/01/pysznosci.html