ßßß
Jeśli macie ochotę na deser rozpływający się w ustach, szybki do przygotowania, pachnący nutellą - ten przepis jest dla Was. Beza jest lekka, puszysta, lekko chrupiąca z wierzchu. Przełożona jest kremem z kremówki, mascarpone i czekolady - na pewno wiele razy robiliście taki do tortów. Można dodać świeżych owoców, np. malin lub jeżyn, by ożywić słodki smak. Przepis z magazynu 'Olive' .Składniki na blaty bezowe:150 g podpieczonych orzechów laskowych (obranych ze skórki i zmielonych na proszek o konsystencji mąki)5 białek250 g drobnego cukru do wypieków1 łyżka winnego octuDwie formy tortownice o średnicy 18 - 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).Białka ubić na sztywną masę. Stopniowo, łyżka po łyżce - dodawać cukier, miksując po każdym dodaniu, aż do uzyskania lśniącej, sztywnej bezy. Dodać ocet i zmiksować. Dodać orzechy laskowe i wymieszać delikatnie szpatułką.Masę bezową równo rozdzielić pomiędzy dwie formy, wyrównać.Piec w temperaturze 180ºC przez 35 - 40 minut. Wyjąć, wystudzić. Ostudzone bezy uwolnić z formy.Krem czekoladowy:250 g serka mascarpone140 ml śmietany kremówki100 g czekolady gorzkiej, roztopionej w kąpieli wodnejSerek mascarpone i kremówkę umieścić w naczyniu, krótko razem ubić, do uzyskania jednolitej masy. Dodać lekko przestudzoną czekoladę, wymieszać lub krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.WykonanieJeden z blatów bezowych wyłożyć na paterę, na niego wyłożyć cały krem, wyrównać, przykryć drugim blatem. Podawać z owocami.Smacznego :-)