Wykonanie
Jeśli macie ochotę na deser rozpływający się w ustach, szybki do przygotowania, pachnący nutellą - ten przepis jest dla Was.
Beza jest lekka, puszysta, lekko chrupiąca z wierzchu. Przełożona jest kremem z kremówki,
mascarpone i
czekolady - na pewno wiele
razy robiliście taki do
tortów. Można dodać świeżych
owoców, np.
malin lub
jeżyn, by ożywić słodki smak. Przepis z magazynu 'Olive' .Składniki na blaty
bezowe:150 g podpieczonych
orzechów laskowych (obranych ze skórki i zmielonych na proszek o konsystencji
mąki)5
białek250 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżka
winnego octuDwie formy tortownice o średnicy 18 - 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).
Białka ubić na sztywną masę. Stopniowo, łyżka po łyżce - dodawać
cukier, miksując po każdym dodaniu, aż do uzyskania lśniącej, sztywnej
bezy. Dodać
ocet i zmiksować. Dodać
orzechy laskowe i wymieszać delikatnie szpatułką.Masę
bezową równo rozdzielić pomiędzy dwie formy, wyrównać.Piec w temperaturze 180ºC przez 35 - 40 minut. Wyjąć, wystudzić. Ostudzone
bezy uwolnić z formy.
Krem czekoladowy:250 g
serka mascarpone140 ml
śmietany kremówki100 g
czekolady gorzkiej, roztopionej w kąpieli
wodnejSerek mascarpone i kremówkę umieścić w naczyniu, krótko razem ubić, do uzyskania jednolitej masy. Dodać lekko przestudzoną
czekoladę, wymieszać lub krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.WykonanieJeden z blatów
bezowych wyłożyć na paterę, na niego wyłożyć cały krem, wyrównać, przykryć drugim blatem. Podawać z
owocami.Smacznego :-)