ßßß Cookit - przepis na Beza z orzechami laskowymi i kremem czekoladowym

Beza z orzechami laskowymi i kremem czekoladowym

nazwa

Wykonanie

Jeśli macie ochotę na deser rozpływający się w ustach, szybki do przygotowania, pachnący nutellą - ten przepis jest dla Was. Beza jest lekka, puszysta, lekko chrupiąca z wierzchu. Przełożona jest kremem z kremówki, mascarpone i czekolady - na pewno wiele razy robiliście taki do tortów. Można dodać świeżych owoców, np. malin lub jeżyn, by ożywić słodki smak. Przepis z magazynu 'Olive' .
Składniki na blaty bezowe:
150 g podpieczonych orzechów laskowych (obranych ze skórki i zmielonych na proszek o konsystencji mąki)
5 białek
250 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżka winnego octu
Dwie formy tortownice o średnicy 18 - 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).
Białka ubić na sztywną masę. Stopniowo, łyżka po łyżce - dodawać cukier, miksując po każdym dodaniu, aż do uzyskania lśniącej, sztywnej bezy. Dodać ocet i zmiksować. Dodać orzechy laskowe i wymieszać delikatnie szpatułką.
Masę bezową równo rozdzielić pomiędzy dwie formy, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez 35 - 40 minut. Wyjąć, wystudzić. Ostudzone bezy uwolnić z formy.
Krem czekoladowy:
250 g serka mascarpone
140 ml śmietany kremówki
100 g czekolady gorzkiej, roztopionej w kąpieli wodnej
Serek mascarpone i kremówkę umieścić w naczyniu, krótko razem ubić, do uzyskania jednolitej masy. Dodać lekko przestudzoną czekoladę, wymieszać lub krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.
Wykonanie
Jeden z blatów bezowych wyłożyć na paterę, na niego wyłożyć cały krem, wyrównać, przykryć drugim blatem. Podawać z owocami.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/beza-z-orzechami-laskowymi-i-kremem-czekoladowym