Wykonanie
Słabość do
czekolady przejawia zdecydowana część społeczeństwa, w tym i ja. Z tego powodu na moim
stole często pojawiają się
czekoladowe desery oraz wypieki. Bardzo trudno byłoby mi wybrać to, co lubię najbardziej –
mus czekoladowy z
malinami, le Nègre,
bezę czekoladową, czarny las, a może brownie z orzechami? Jeśli też nie możecie się zdecydować, to polecam przetestowanie przepisu na ciasto z nadzieniem
czekoladowym i krokantem z
orzechów laskowych.
ciasto francuskie albo ciasto kruche200 g
gorzkiej czekolady250 g
mascarpone200 ml
śmietany kremówki 30%1 łyżka
cukru100 g krokantu z
orzechów laskowychCiasto cienko rozwałkowujemy i wypełniamy nim formę o średnicy 25 cm (próbowałam robić ciasto z grubszym oraz cieńszym
spodem, ale z cieńszym smakuje znacznie lepiej). Nakłuwamy widelcem po czym wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 18-25 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż ostygnie. Kiedy ciasto jest chłodne, zaczynamy przygotowywać nadzienie. W kąpieli
wodnej rozpuszczamy
czekoladę, którą następnie łączymy z
mascarpone . W międzyczasie ubijamy
śmietanę z łyżką
cukru po czym łączymy ją z
czekoladowym mascarpone . Masę wylewamy na ciasto po czym posypujemy krokantem. Przed podaniem ciasto wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki. Przechowujemy w lodówce.