Wykonanie
Od kilku lat wciągnęło mnie robienie
tortów . Przygotowuję je okazjonalnie, ale sprawia mi to ogromną przyjemność. Dziś zapraszam na pyszny torcik z
kremem czekoladowym,
orzechami laskowymi i
orzechowo-piankową ziemią.
biszkopt rzucany (z tej ilości składników wychodzą 2 ciasta o średnicy 13-14 cm)100 g pianek (marshmallow)500 g jasnego brązowego lukru plastycznego180 g
śmietany kremówki 36%80 g
mascarpone30-40 g
cukru100 g
gorzkiej czekolady130 g
orzechów laskowych100 g
orzechów laskowych drobno siekamy. W garnku rozpuszczamy pianki, kiedy się rozpuszczą dodajmy do masy posiekane
orzechy. Całość wykładamy na papier do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem papieru i rozwałkowujemy, tak by otrzymać równą podstawę dla ciasta (fajnie wygląda kiedy spód jest nieco większy od średnicy
biszkoptu i ma nieregularny kształt).
Biszkopt przygotowujemy zgodnie z przepisem. Po ostygnięciu kroimy go na trzy blaty.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej (70 g).
Śmietanę ubijamy z
cukrem, po czym dodajemy
mascarpone i ponownie mieszamy. Na sam koniec masę mieszamy z rozpuszczoną
czekoladą. Ciasto przekładamy kremem. Ciasto pokrywamy z zewnątrz cienką warstwą kremu, następnie wstawiamy je na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie przygotowujemy ozdoby.
Lukier ugniatamy i rozwałkowujemy. Powlekamy ciasto lukrem. Z lukru możemy zrobić też inne ozdoby (np. pasek z kokardą). Zdejmujemy papier do pieczenia z piankowo-
orzechowego spodu. Spód ustawiamy na talerzu na, którym będziemy serwować ciasto. Na spodzie umieszczamy pokryty lukrem tort. Ostatnie dekoracje najlepiej jest robić właśnie w tym momencie. Odstawiamy ciasto do przeschnięcia. Kiedy
lukier już obeschnie możemy zrobić ostatnie dekoracje.
Czekoladę (30 g) rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Na
czekoladę przyklejamy do
tortu orzechy, możemy przy jej pomocy zrobić również inne dekoracje. Całość wykańczamy ozdobami z karmelu.