Wykonanie
W ubiegłym tygodniu urządzaliśmy imienino-urodziny dla naszej córki i jej przyjaciółki. Tort oczywiście musiał się pojawić. Skoro przyjęcie dla dzieci, tort z
owocami i
czekoladą. Takie były życzenia. Poszłam trochę na skróty, szczególnie przy
masie owocowej, ale dzieciom i dorosłym smakowało. To najważniejsze. Niestety nie mam zdjęcia
tortu w przekroju.
Składniki:
biszkopt (użyłam tego)500 g
mascarpone400 g
śmietany 30%4 łyżki
cukru drobnego100 g
czekolady gorzkiejok 300 g masy owocowej (takiej jak ta)
płatki czekoladoweodrobina czerwonego barwinka
Wykonanie:
Biszkopt kroimy na 3 blaty.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej lub w kuchence mikrofalowej i studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z
cukrem.
Mascarpone lekko ubijamy oddzielnie. Łączymy razem z kremówką. Odkładamy około 1/3 masy i łączymy z
czekoladą.
Biszkopt nasączamy (ja robiłam to
herbatą owocową). Na pierwszy blat kładziemy masę
czekoladową. Kładziemy drugi blat. Na to masę
owocową. Na wierzch kładziemy ostatni blat. Odkładamy odrobinę masy, którą mieszamy z barwnikiem. Całość dekorujemy pozostałą masą ze
śmietany i
mascarpone. Boki
tortu obsypujemy
płatkami czekoladowymi. Czerwoną masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch.