Wykonanie
Cake pops, to fantastyczne pralinki na patyczkach wyglądem przypominające lizak. Raz już pokazywałam je na blogu w wersji z
mleczną czekoladą (klik).Dzisiaj proponuję Wam je w białej odsłonie tak jak u Dorotus (klik).
Cake popsy to świetna propozycja na kinder bale choć
powiem Wam w sekrecie że smakują nie tylko dzieciom. Baaardzo Wam polecam :)Składniki:400g jasnego ciasta
biszkoptowego lub babki120g
serka mascarpone70g
białej czekoladyponadto:kilka kostek
gorzkiej czekoladypatyczki do lizakówposypki
cukrowe200g
białej czekoladykilka łyżek
śmietany kremówki2-3 łyżki
plantyCiasto zmiksować, dodać
serek mascarpone i roztopioną
białą czekoladę. Z masy uformować kulę i wstawić na 15 minut do zamrażalki.Wyjąć i nabierając równe kawałki lepić kulki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie schłodzić w zamrażarce. W tym czasie
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Wyjąć kulki. Końcówkę patyczka maczać w roztopionej
czekoladzie i szybko wbijać do połowy głębokości kulki. Znów schłodzić 15 minut w zamrażarce.
Białą czekoladę i 2 łyżki
śmietany kremówki rozpuścić w kąpieli
wodnej. Dodać kilka łyżek
planty tak by masa nabrała odpowiedniej konsystencji do zamaczania w niej
cake popsów.Kulki maczać w roztopionej lecz lekko przestudzonej
czekoladzie, obsypać kolorowymi posypkami i schłodzić wbijając patyczki w coś sztywnego (np połówki
kapusty :) Smacznego :)