ßßß Cookit - przepis na Cake pops - ciasteczkowe lizaki w białej czekoladzie

Cake pops - ciasteczkowe lizaki w białej czekoladzie

nazwa

Wykonanie

Cake pops, to fantastyczne pralinki na patyczkach wyglądem przypominające lizak. Raz już pokazywałam je na blogu w wersji z mleczną czekoladą (klik).
Dzisiaj proponuję Wam je w białej odsłonie tak jak u Dorotus (klik). Cake popsy to świetna propozycja na kinder bale choć powiem Wam w sekrecie że smakują nie tylko dzieciom. Baaardzo Wam polecam :)
Składniki:
400g jasnego ciasta biszkoptowego lub babki
120g serka mascarpone
70g białej czekolady
ponadto:
kilka kostek gorzkiej czekolady
patyczki do lizaków
posypki cukrowe
200g białej czekolady
kilka łyżek śmietany kremówki
2-3 łyżki planty
Ciasto zmiksować, dodać serek mascarpone i roztopioną białą czekoladę. Z masy uformować kulę i wstawić na 15 minut do zamrażalki.
Wyjąć i nabierając równe kawałki lepić kulki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie schłodzić w zamrażarce. W tym czasie czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wyjąć kulki. Końcówkę patyczka maczać w roztopionej czekoladzie i szybko wbijać do połowy głębokości kulki. Znów schłodzić 15 minut w zamrażarce.
Białą czekoladę i 2 łyżki śmietany kremówki rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać kilka łyżek planty tak by masa nabrała odpowiedniej konsystencji do zamaczania w niej cake popsów.
Kulki maczać w roztopionej lecz lekko przestudzonej czekoladzie, obsypać kolorowymi posypkami i schłodzić wbijając patyczki w coś sztywnego (np połówki kapusty :) Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/12/cake-pops-ciasteczkowe-lizaki-w-biaej.html