Wykonanie
Dziś Dzień
Matki. Zapewne planujecie coś specjalnego, aby sprawić Waszym mamom niespodziankę. Moja Mama obchodzi urodziny w maju, kilkanaście dni przed tym świętem. Z okazji jej urodziny przygotowałam mały torcik
orzechowy. Myślę jednak, że świetnie się on sprawdzi również na Dzień
Matki.Tort
orzechowy dla Mamy – przepis:
biszkopt rzucany (z tej ilości składników wychodzą 2 ciasta o średnicy 13-14 cm)250 g ciemno brązowego lukru plastycznego250 g jasnego brązowego lukru plastycznego180 g
śmietany kremówki 36%80 g
mascarpone30-40 g
cukru50 g
gorzkiej czekolady70-100 g
orzechów laskowychBiszkopt przygotowujemy zgodnie z przepisem. Po ostygnięciu kroimy go na trzy blaty.
Śmietanę ubijamy z
cukrem, po czym dodajemy
mascarpone i ponownie mieszamy.
Orzechy laskowe drobno siekamy. Ciasto przekładamy kremem i w środku każdy blat posypujemy posiekanymi
orzechami. Na sam koniec ciasto pokrywamy z zewnątrz cienką warstwą kremu, następnie wstawiamy je na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie przygotowujemy ozdoby.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i maczamy w niej kostkę
lodu (kulę). Kiedy
czekolada zastygnie zdejmujemy z niej kształty.
Lukier ugniatamy, robimy dwa walce (każdy w innym kolorze), układamy je obok siebie i rozwałkowujemy (w ten sposób otrzymamy dwukolorowy
lukier). Powlekamy ciasto lukrem, tak by powstały draperie. Odstawiamy do przeschnięcia. Kiedy
lukier już obeschnie na wierzchu układamy w formie
płatków czekoladowe elementy, dodajemy jeden cały
orzech laskowy i trochę posiekanych
orzechów.