ßßß Cookit - przepis na Żurawinowy bałagan

Żurawinowy bałagan

nazwa

Wykonanie

Oto inna wersja deseru Eton mess. Kwaskowatość żurawiny przełamuje słodycz śmietany. Do przygotowania deseru użyłam bez, które upiekłam z 2 białek, na podstawie tego przepisu .
Składniki (na 2 duże porcje):
150 ml śmietany kremówki
ok. 50 g cukru
100 ml kisielu żurawinowego
bezy z 2 białek
Wykonanie:
Ubijamy kremówkę na sztywno, razem z cukrem. Bezy kruszymy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy niezbyt dokładnie bezy (możemy zostawić trochę do posypania), zimny kisiel żurawinowy i kremówkę. Delikatnie przemieszaną masę przekładamy do szklanek i posypujemy pokruszonymi bezami. Podajemy natychmiast.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/03/Zurawinowy-balagan.html