Wykonanie
Spodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Brak głosów0
0admin
Bezy przekładane
czekoladąProsty deser z
bezy przekładanej
kremem czekoladowym, ze świeżymi
truskawkami. Deser, który można przygotować naprawdę szybko, jeśli mamy do dyspozycji gotowe
bezy. Poniżej podaję też dobry przepis na własne małe
bezy.Składniki8 sztuk2 duże
białka jajka1/2 łyżeczki
octu winnego110 g drobnego
cukru100 ml
śmietanki kremówki110 g ciemnej
czekolady deserowejtruskawkiPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 130 stopni C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.Ubijać
białka z
octem, aż zaczną się tworzyć pęcherze. Dodawać po 1 łyżce
cukru, cały czas ubijając.Dwiema łyżkami nałożyć masę na przygotowaną blachę, formując 16 pojedynczych bezików.Piec przez 2 - 3 godziny, aż będą suche i chrupiące. Zostawić do ostygnięcia na blachach. Delikatnie zdjąć z papieru.Masa: Podgrzać
śmietankę, zdjąć z ognia w momencie gdy zacznie się gotować. Dodać drobno posiekaną
czekoladę i mieszać do czasu aż cała
czekolada się rozpuści. Ostudzić i przełożyć
bezy. Podawać z
truskawkami.