ßßß
Spodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Brak głosów0
0adminBezy przekładane czekoladąProsty deser z bezy przekładanej kremem czekoladowym, ze świeżymi truskawkami. Deser, który można przygotować naprawdę szybko, jeśli mamy do dyspozycji gotowe bezy. Poniżej podaję też dobry przepis na własne małe bezy.Składniki8 sztuk2 duże białka jajka1/2 łyżeczki octu winnego110 g drobnego cukru100 ml śmietanki kremówki110 g ciemnej czekolady deserowejtruskawkiPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 130 stopni C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.Ubijać białka z octem, aż zaczną się tworzyć pęcherze. Dodawać po 1 łyżce cukru, cały czas ubijając.Dwiema łyżkami nałożyć masę na przygotowaną blachę, formując 16 pojedynczych bezików.Piec przez 2 - 3 godziny, aż będą suche i chrupiące. Zostawić do ostygnięcia na blachach. Delikatnie zdjąć z papieru.Masa: Podgrzać śmietankę, zdjąć z ognia w momencie gdy zacznie się gotować. Dodać drobno posiekaną czekoladę i mieszać do czasu aż cała czekolada się rozpuści. Ostudzić i przełożyć bezy. Podawać z truskawkami.