Wykonanie
Zgodnie z obietnicą pochwalę się przepisem na nową wersję
tortu z użyciem
bezy i sezonowych
owoców.Potrzebne produkty:8
białek375 g
cukruŁyżeczka
octu winnego350 g
jagód300 ml
śmietany kremówki 30%400 g
mascarpone4 batony milkiwayWykonanie
BezaBiałka ubijamy na sztywną pianę. Gdy będą miały białą konsystencję, dodajemy
cukier i miksujemy kilka minut żeby piana była sztywna.Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie przez ok. 80 minut w temperaturze 140 stopni.MasaUbijamy osobno kremówkę i
mascarpone ( kremówkę na wysokich obrotach,
mascarpone na niskich).Połowę
jagód miksujemy z
mascarpone.Na drobne kawałeczki kroimy batony.Łączymy
mascarpone i kremówkę, dodajemy drugą połowę
jagód, batoniki i wszystko mieszamy.Nakładamy na przestudzoną
bezę i przykrywamy drugą
bezą.Pozostawiamy w lodówce na ok. 4 godziny.Zachwycamy się smakiem i chwalimy mnie za twórczość ;D