ßßß Cookit - przepis na Tort bezowy z jagodami i Milky Wayem

Tort bezowy z jagodami i Milky Wayem

nazwa

Wykonanie

Zgodnie z obietnicą pochwalę się przepisem na nową wersję tortu z użyciem bezy i sezonowych owoców.
Potrzebne produkty:
8 białek
375 g cukru
Łyżeczka octu winnego
350 g jagód
300 ml śmietany kremówki 30%
400 g mascarpone
4 batony milkiway
Wykonanie
Beza
Białka ubijamy na sztywną pianę. Gdy będą miały białą konsystencję, dodajemy cukier i miksujemy kilka minut żeby piana była sztywna.
Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie przez ok. 80 minut w temperaturze 140 stopni.
Masa
Ubijamy osobno kremówkę i mascarpone ( kremówkę na wysokich obrotach, mascarpone na niskich).
Połowę jagód miksujemy z mascarpone.
Na drobne kawałeczki kroimy batony.
Łączymy mascarpone i kremówkę, dodajemy drugą połowę jagód, batoniki i wszystko mieszamy.
Nakładamy na przestudzoną bezę i przykrywamy drugą bezą.
Pozostawiamy w lodówce na ok. 4 godziny.
Zachwycamy się smakiem i chwalimy mnie za twórczość ;D
Źródło:http://kokieteriasmaku.blogspot.com/2013/07/tort-bezowy-z-jagodami-i-milky-wayem.html