Wykonanie
Ciasto w smaku niezwykle delikatne, wprost rozpływa się w ustach. Cały czas się zastanawiam dlaczego do tej
pory nie skusiłam sie na upieczenie pavlovej, ją po prostu trzeba spróbować aby się przekonać.Składniki:8
białek1 szklanka
cukru3 łyżeczki
mąki kukurydzianej1 łyżeczka
octu winnego1 kubeczek 250 ml
śmietany kremówki (u mnie 60 %)1
pomarańczakilka kostek
czekoladyBiałaka razem z
cukrem ubijamy na sztywną pianę.
Białka i
cukier.............................................................Do ubitych
białek dodajemy
mąkę kukurydzianą razem z
octem i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Z
mąką kukurydzianą i
octem.................................................................Ubitą pianę z
mąką wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę formując koło o wysokości 5 cm.
Uformowana
beza przed pieczeniem................................Piekarnik nagrzewamy do temp. 200'C, a po włożeniu foremki szybko zmniejszamy do temp. 160'C i pieczemy przez około 60 minut. Upieczoną
bezę studzimy w piekarniku uchylając lekko dzwiczka na około 2-3 cmm.
Beza po upieczeniu...................................................................Upieczoną i zimną
bezę obracamy do góry nogami, na
bezę wykładamy ubitą
śmietanę.
Z
bitą śmietaną.........................................................................Na
bitej śmietanie układamy kawałki
pomarańczy, a następnie posypujemy startą na tarce
czekoladą. Smacznego !!!
Deser Pavlova...................................................
Mały kawałeczek...........................................................
I jeszcze raz..........................................................................