Wykonanie
Mówiłam wam już jak ja lubię przedłużone weekendy? Moje zawsze zaczynają się już w czwartek popołudniu.Dziś mam propozycję dla tych, których weekendy są troszkę krótsze. Rurki z
ciasta francuskiego (gotowego) z aksamitnym
kremem czekoladowym. Musicie tylko zaopatrzyć się w specjalne rurki do wypieku http:// global.images8.fotosik.pl/ 2535/8a2b1e42113b8cad.jpg .1 opakowanie cia sta francuskiegopół tabliczki
gorzkiej czekoladypół tabliczki
mlecznej czekolady4 łyżki słodkiej
śmietanki np 18%3 +1 łyżki
masła(ew łyżeczka
kawy rozpuszczalnej dla przełamania smaku kremu) jedno
białkocukier kryształ gruby do obtoczeniaPiekarnik nastawiamy na 200st , 1 łyżę
masła roztapiamy i smarujemy nim każdą z metalowych rurek. Ciasto kroimy na paski i owijamy nim metalowe foremki zaczynając od węższej strony tak aby ciasto nachodziło troszkę na siebie.Ciasto smarujemy
białkiem i obtaczamy w cukrze.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 12-15 minut.Krem:
Śmietankę podgrzewamy (ma być gorąca ale nie zagotować się)odstawiamy z kuchenki i dodajemy połamaną na kawałki
czekoladę( i ew
kawę) i mieszamy wszystko do powstania gładkiej masy. Kiedy lekko przestygnie ale jest jeszcze lekko ciepła dodajemy
masło i energicznie mieszamy Powstanie nam lśniący krem. czekamy aż ostygnie.Po upieczeniu zimne już rurki ściągamy delikatnie z foremek i wypełniamy kremem. Schładzamy w lodówce.