ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoser mielony 1 kilogramówmąka 300 gramówcukier 220 gramówproszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowychcukier waniliowy 2 sztukmasło 1 kostekjajka 6 sztukżółtko 1 sztukcytryna 1 sztukmleko 4 łyżek stołowychkasza manna 6 łyżek stołowychmaliny 300 gramówcukier puder według uznaniaWykonanie:Ciasto: z mąki, proszku do pieczenia, 80g cukru, 1 cukru waniliowego, połowy masła i 2 jajek wyrobić gładkie ciasto i schłodzić w lodówce(30 minut).Pozostałe masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na gładki krem. Dodać 4 żółtka, ser, mleko, grysik, skórkę i sok z cytryny, dobrze wszystko utrzeć, a na końcu dodać pianę ubitą na sztywno z białek i delikatnie wymieszać. Do masy twarogowej wrzucić oczyszczone maliny i delikatnie przemieszać.Rozwałkować 2/3 ciasta na krążek i rozłożyć na dnie średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Na spodzie rozsmarować masę serową. Resztę ciasta rozwałkować i pokroić w paski o szerokości 1 cm, ułożyć z nich na serniku wzór kratki i posmarować żółtkiem. Piec 45 minut w 190 stopniach. Sernik przed podaniem posypać cukrem pudrem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: