Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ser mielony 1 kilogramów
mąka 300 gramów
cukier 220 gramów
proszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowych
cukier waniliowy 2 sztuk
masło 1 kostek
jajka 6 sztuk
żółtko 1 sztuk
cytryna 1 sztuk
mleko 4 łyżek stołowych
kasza manna 6 łyżek stołowych
maliny 300 gramów
cukier puder według uznaniaWykonanie:Ciasto: z
mąki,
proszku do pieczenia, 80g
cukru, 1
cukru waniliowego, połowy
masła i 2
jajek wyrobić gładkie ciasto i schłodzić w lodówce(30 minut).Pozostałe
masło,
cukier i
cukier waniliowy utrzeć na gładki krem. Dodać 4
żółtka,
ser,
mleko, grysik, skórkę i
sok z cytryny, dobrze wszystko utrzeć, a na końcu dodać pianę ubitą na sztywno z
białek i delikatnie wymieszać. Do masy twarogowej wrzucić oczyszczone
maliny i delikatnie przemieszać.Rozwałkować 2/3 ciasta na krążek i rozłożyć na dnie średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Na spodzie rozsmarować masę
serową. Resztę ciasta rozwałkować i pokroić w paski o szerokości 1 cm, ułożyć z nich na serniku wzór kratki i posmarować
żółtkiem. Piec 45 minut w 190 stopniach. Sernik przed podaniem posypać
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: